Broj razvoda u BiH u porastu, godišnje se razvede 2.500 parova

U posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini godišnje više od dvije hiljade bračnih parova sudski se razvede, a broj razvoda brakova je iz godine u godinu u blagom porastu.

Brak u Bosni i Hercegovini, govori statistika, traje sve kraće.

Tako je od 2.609 razvedenih brakova u BiH u 2013. godini, 107 trajalo kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1.861 brak je trajao pet i više godina.

Zvanični podaci govore kako godišnji broj razvedenih brakova u BiH za posljednjih deceniju i po varira. U 2001. i 2002. bilo je više od 2.000 razvoda godišnje, potom se ovaj broj nekoliko godina smanjuje, tako da je u 2008. godini iznosio 1.369.

Mirsada Adembegović, stručni savjetnik za odnose sa javnošću u u Agenciji za statistiku BiH, ipak, kaže kako desetak godina broja razvoda jeste u porastu, ali blagom.

Broj razvoda brakova porastao je na oko 2.300 godišnje u 2011. i 2012. godini.

“Broj se postepeno povećavao tako da smo 2013. imali nešto više od 2.500 razvedenih brakova. Prema preliminarnim rezultatima, za prošlu godinu mi očekujemo da će to biti isti broj razvoda”, istakla je Adembegović.

Ona ističe kako prema podacima Agencije za statistiku BiH, “najveći broj bračnih parova razvede se poslije pet ili više godina braka”.

Meliha Fejzić, profesor pedagog i porodični terapeut u Porodičnom savjetovalištu u Sarajevu, kaže kako je i u BiH i na globalnom nivou institucija braka i porodice već duže vrijeme dovedena u pitanje.

“Ono što mi možemo reći iz iskustva u našem radu, a što je specifično za mlade bračne parove, jeste da je evidentan izostanak strpljenja, tolerancije i spremnosti da se ulaže u partnerski odnos. Vrlo često u susretu sa prvom krizom u partnerskom odnosu mladi bračni parovi primarnije izlaz vide u razvodu braka nego u ulaganju u partnerski odnos”, pojasnila je Fejzić.

Ulaganje u partnerski odnos vide kao žrtvu, ističe Fejzić, a ne kao profit koji će u budućnosti tog partnerskog odnosa donijeti određena olakšanja.

“Isto tako oslobođenost tradicionalnog okvira i uvjerenja je karakteristična za mlade bračne parove, kao i ekonomska neovisnost koja isto tako pridonosi da primarniji izbor bude razvod braka”, kaže Fejzić dodavši kako ovom pridonosi i ukupan društveni okvir, mediji, ali i zakoni koji štite partnere od raznih vidova nasilja.

Fejzić ističe da se partnerima koji se jave u Porodično savjetovalište  pruža prilika da preispitaju odluku o razvodu braka.

Terapijska medijacija pruža mogućnost preispitivanja, odnosno donošenje racionalnije odluke za razvod braka i prebacuje fokus sa partnerskih i roditeljskih konflikata na zajedničke interese i interese djeteta. Mnogo ljudi nam se javlja za ovaj dio usluga koji nudi naša ustanova. Veliki broj naših korisnika se javi po preporuci naših bivših korisnika što je nama najveći pokazatelj da ovo što radimo ima smisla i da je korisno za ljude“, naglasila je Fejzić.

Naglašava da je jako važno ulagati u brak i partnerski odnos te taj odnos ne uzimati zdravo za gotovo.

AA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.