BROJ PENZIONERA U BIH JE PREMAŠIO BROJ ZAPOSLENIH

1Nevjerojatan podatak da je prvi put broj penzionera u Republici Srpskoj nadmašio broj zaposlenih svi smo čuli, izjavio je Zlatko Lagumdžija

– Svi smo mogli čuti nevjerojatan podatak od prije nekoliko mjeseci da je prvi put broj penzionera u Republici Srpskoj premašio broj zaposlenih, kazao je prije nekoliko dana u intervjuu za Fenu ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Rast broja umirovljenika

U posljednjih deset godina u BiH stalno se pogoršava odnos broja penzionera i broja radnika. Pogoršanje ovog ključnog pokazatelja sistema penziojskog osiguranja i dostignuta razina od svega 1,1 osiguranika na jednog penzionera u oba entiteta, izravno ugrožava finansijsku stabilnost penzijskog sistema i negativno utiče na visinu isplaćenih penzija.

Primjerice, broj penzionera u RS-u je proteklih godina višestruko brže rastao od broja osiguranika uplate doprinosa, tako da je to uzrok nastalih teškoća i stalne neravnoteže u pogledu naplaćenih izvornih prihoda po osnovi doprinosa i obveza po osnovi utvrđenih mirovinskih prava. Prema podacima PIO RS-a, broj korisnika prava povećan je od 2005. godine, kada ih je bilo 191.807 na 233.143 koliko je bilo 31. decembra 2011., što je više za 41.336 korisnika i predstavljao je porast od 21,55 posto. Taj trend je nastavljen i u prošloj godini, tako da je u ovoj godini prema analizama broj penzionera u RS-u veći od broja zaposlenih osoba.

Odnos broja penzionera i broja zaposlenih u FBiH nešto je povoljniji, ali je daleko od poželjnog. Prema nekim predviđanjima, i u FBiH bi se dokraja godine moglo doći do još većeg približavanja broja zaposlenika i penzionera. Kada u Europi dva radnika rade za jednog penzionera, u BiH je drugačije i izjednačen broj penzionera i zaposlenih bi trebao biti znak za uzbunu. Svega 15%  penzionera u FBiH ima puni radni staž, a u RS, njih 17%. Najniža penzija u RS-u iznosi 160 KM dok je u FBiH 309 KM. Prosječna u RS-u je 300 KM, a u FBiH 340 KM i ima problema u isplatama.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: