Broj oboljelih od gripe u Federaciji BiH u porastu je u odnosu na prošlu sedmicu

Od posljedica gripa u RS-u do sada je preminulo 16 osoba, a uglavnom je riječ o osobama srednje i starije životne dobi koji nisu vakcinisani protiv ove zarazne bolesti.

Institutu za javno zdravstvo RS samo jučer je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Univerzitetski klinički centar RS i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula, piše Srpskainfo.

U Federaciji BiH, kako saznajemo, trenutno se bilježi srednja aktivnost virusa gripe, ali se, kao i svuda u Europi aktivnost gripe povećava.

“Broj oboljelih od gripe u Federaciji BiH u porastu je u odnosu na prošlu sedmicu”, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Maja Kojović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju kako su oboljeli sa simptomima
sličnim gripi registrirani u svim dobnim skupinama.

Prema izvještaju Referalne laboratorije KCUS-a, od 160 testiranih uzoraka, 61 je pozitivan na virus gripe tip A, od toga 36 slučajeva podtipa A(H3) i 25 slučajeva podtipa A(H1N1)pdm09.

“Zavodu je prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, ali je taj pacijent bio negativan na virus gripe. Od početka sezone, na četiri klinike u Federaciji BiH hospitalizirano je 38  SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe”, kazala je Kojović.

Dodaju kako je cijepljenje najučinkovitija mjera zaštite od gripe te da Svjetska zdravstvena organizacija cijepljenje preporučuje i tokom sezone gripe jer je nekada aktivnost najveća u februaru, pa i u martu.

Inače, prema neslužbenim podacima, procijepljenost protiv gripe u FBiH je ispod dva posto.

U cilju prevencije širenja gripe iz Zavoda preporučuju izbjegavanje gužvi, skupova i zatvorenog prostora, te održavanje higijene i izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnim ljudima.

 

 

 

(Radio Sarajevo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: