Brašno pojeftinilo, nameti drže cijenu hljeba

brasnoNakon što je u RS brašno pojeftinilo za 15 odsto, cijena hljeba zasad ostaje ista, dok u FBiH još nema najava da će doći do sniženja cijene brašna, a ako se i desi, rijetke pekare bi ga pratile, istakli su danas pekari.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da su u posljednjih desetak dana pale cijene brašna za 15 odsto te da bi se mogao desiti pad za dodatnih deset odsto ukoliko ostane stabilna cijena pšenice.

“Pšenice ima, ali njen kvalitet nije dobar. Zato će se morati i dalje uvoziti”, dodao je Kos.

Saša Trivić, predsjednik Odbora pekarske industrije RS pri Privrednoj komori RS, ističe da sa trenutnim cijenama brašna nije realno očekivati sniženje cijene hljeba. U FBiH idustrijski polubijeli hljeb od 400 grama košta jednu KM. U RS hljeb od 600 grama košta 1,20 KM.

“U protekle tri godine cijena hljeba stoji, a brašno je ‘hodalo’. Ako brašno padne ispod 60 feniga po kilogramu, može se govoriti o nižoj cijeni hljeba. Sada je 62 do 64 feninga po kilogramu”, rekao je Trivić.

U FBiH, kako su kazali u zeničkom “Inpeku”, još nije došlo do promjene cijene brašna, ali vjeruju da će ova firma, ako brašno pojeftini, u skladu s tim korigovati cijenu hljeba. U Udruženju pekarskih obrtnika u FBiH napominju da sumnjaju da će mali pekari oboriti cijenu hljeba.

“U ovoj branši je teška situacija i nameti su toliki da se jedva izdržava. Treću godinu ista je cijena hljeba, a brašno je bilo jeftinije za 10-20 feninga, ali i skuplje za 30 feninga. Kada bi nam bili smanjeni doprinosi sa 80 odsto, bilo bi lakše”, kazao je Meho Poričanin, član Upravnog odbora Udruženja pekarskih obrtnika u FBiH.

Alija Šabanović, direktor “Žitozajednice BiH”, koja okuplja mlinsko-pekarske firme, rekao je da mlinovi u Srbiji sada prazne prostor radi otkupa nove pšenice pa su zato snizili cijenu stare pšenice kako bi je rasprodali.

“Ne znači da će tako ostati sa cijenama. Ako cijenu brašna i snize naši proizvođači, onda će to biti zato da je mogu prodati. Sada melju staru pšenicu, novu nisu ni kupili”, kazao je Šabanović, te dodao da je pšenica rodila bolje nego lani, ali da njenu cijenu diktiraju trgovci.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: