Brašno jeftinije, a pecivo ipak skuplje: Građani štede čak i na hljebu

Cijena brašna u trgovinama u Federaciji BiH u posljednje vrijeme je u padu. Potvrđuju to i statistike Federalnog ministarstva trgovine. Tako je prosječna cijena svih tipova pšeničnog bijelog brašna u novembru prošle godine iznosila 1,35 maraka, u decembru 1,17, u januaru ove godine 1,14, a u februaru, što su posljednji objavljeni podaci, 1,09 KM.

Bez gubitka

Uprkos tome, cijene hljeba skoro da su nepromijenjene. Tačnije, ovaj osnovni prehrambeni artikl skuplji je za nekoliko feninga! Konkretno, u 11. mjesecu prošle godine prosječna cijena hljeba od polubijelog pšeničnog ili crnog brašna u FBiH iznosila je 2,45 KM. U posljednjem mjesecu prošle i prvom ove godine cijena je bila viša za fening, da bi u februaru prosjek iznosio 2,47 KM.

Na upit zbog čega pad cijene brašna nije pratilo i pojeftinjenje hljeba, pekari se pravdaju poskupljenjem energenata i drugim problemima u ovoj oblasti, te kažu da su u takvoj situaciji “tek da ne rade s gubitkom”.

Velika kriza

– Dešava se nešto što se nije dešavalo u posljednjih 12 godina. Ljudi počinju štedjeti, svi proizvođači hljeba imaju drastičan pad prodaje, koji se kreće od deset do 50 posto – kazao nam je Meho Alić, direktor marketinga, član Uprave i PR industrijskog proizvođača “Aspek”.

Činjenica da građani štede čak i na hljebu, prema njegovim riječima, zorno pokazuje kakvo stanje vlada u državi.

Na upit hoće li, s obzirom na priču o teškom stanju, eventualno biti poskupljenja hljeba, Alić odgovara da pekari to ne smiju učiniti, jer bi to bilo “ekonomsko samoubistvo”.

 

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: