Branjem gljiva se za nekoliko dana može zaraditi prosječna plata

Prosječna plata u BiH iznosi 863 KM, a umjesto za mjesec moguće ju je zaraditi za nekoliko dana. Iako zvuči nestvarno, ipak je moguće ako ste se odlučili ove godine posvetiti branju gljiva. Naime, kako su nam kazali sami otkupljivači, jedan iskusan berač gljiva, odnosno jedna porodica, za dan može da zaradi između 200 i čak 500 KM.

Slab interes

– Svakako bi oni koji nemaju posao u godini kao što je ovakva, kada gljiva ima sasvim dovoljno, mogli da zarade pristojan iznos. Naime, s obzirom na cijenu i urod, prosječna plata bi se mogla zaraditi u samo nekoliko dana. Međutim, problem je što dosta ljudi uopće ne želi da bere bilo kakve šumske plodove, to mnogi smatraju poniženjem, kazao nam je Miladin Mijatović, direktor firme Smrčak iz Zvornika, dodajući da se branjem gljiva može odlično popraviti kućni budžet.

Prema njegovim riječima, gljive ove godine u BiH ima sasvim dovoljno, mada nije rekordna kao što je bila 2014.

– Gljiva je rodila u nekim normalnim količinama, ali vidjećemo kako će se do kraja sezone situacija odvijati, jer se gljive beru od aprila do novembra. Kad je riječ o otkupnim cijenama, one se stalno mijenjaju i zavise od nekoliko faktora, od ponude i potražnje do kvalitete. Danas je otkupna cijena kilograma vrganja 5 KM, dok je lisičarka 4 KM, kazao je Mijatović.

Ista situacija sa otkupnim cijenama je i u Banjoj Luci, gdje su, prema riječima Gorana Jašića, vlasnika firme Šumska tajna, također najtraženije ove dvije vrste gljiva.

– Ove godine, uz dobar rod, gljive imaju i dobar kvalitet, te se cijena vrganja kreće oko 5 KM, dok je lisičarka od 4 do 6 KM, mada je na početku sezone lisičarka imala izuzetno dobru cijenu koja se kretala oko 15 KM po kilogramu, kazao je Jošić, dodajući da iskusni berači mogu dosta dobro zaraditi, dnevno i više od 200 KM.

Ništa lošija situacija nije ni u Visokom, gdje firma Fruti Funghi otkupljuje šumske plodove sa, kako nam je kazao direktor firme Edin Zukan, područja deset općina.

Tona

– Ova godina je zbog vremena zaista dobra za gljive kojih smo na početku sezone otkupljivali i po tri tone, dok trenutno imamo dnevni otkup od jedne tone. Najtraženiji je vrganj čija je cijena, ako je prve klase, 5 KM po kilogramu, dok je druga klasa 2,5 KM, te lisičarka koja je oko 4 KM po kilogramu, a na početku je bila trostruko skuplja, istakao je Zukan.

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: