Bošnjaci kod Bratunca dobili novi put u danu sjećanja na žrtve genocida

Maj i juni su mjeseci u kojima se posebno podsjeća na genocid i ratne zločine počinjene u Podrinju u periodu od 1992. do 1995. godine. Zaseok Pirići nadomak Bratunca jedno je od onih u kojima se ovih dana podsjeća na ubijene civile.

U povratničkom zaseoku Pirići kod Bratunca ovoga ponedjeljka je obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Delegacije političkih i vjerskih službenika, boračkih predstavnika, kao i udruženja šehida i poginulih boraca, odali su počast žrtvama naselja Pirići, Sikirići, Poloznik i Lokva. Samo u ovim naseljima je u protekloj agresiji ubijeno 194 civila.

U sklopu obilježavanja na najteže dane za mjesto Pirići, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s premijerom Vlade Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, otvorili su novoizgrađeni put u ovom povratničkom mjestu.

“Sjećanje na sve nevino ubijene i na njihove članove porodica je naša obaveza, ujedno nastojimo obezbijediti uslove života koji će omogućiti povratak održivijim. Izgradnja putne infrastrukture, podrška mladima, ekonomski razvoj i umrežavanje bh. dijaspore sa bh. institucijama može biti dodatni pokretač i snaga povratničkim zajednicama u BiH”, kazao je Ramić.

Izgradnju puta finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Događaju u Pirićima protekle sedmice prethodila je kolektivna dženaza za četiri civila koja su ubijena na širem području Bratunca, a tom prilikom brojne delegacije također su se prisjetile ratnih dešavanja i strahota koje su preživjeli bratunački Bošnjaci.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: