Bosna i Hercegovina uvozi voće i povrće sumnjivog kvaliteta

Voće i povrće koji se ne mogu plasirati ni u jednu evropsku zemlju, gdje se baca u smeće, bez problema se uvozi u Bosnu i Hercegovinu i, prema riječima bh. poljoprivrednika, besramno prodaje našim građanima.

Vizuelne kontrole

Domaća proizvodnja svakim danom sve više propada, što zbog neažurnosti nadležnih, što zbog, kako su rekli poljoprivrednici, nepotrebnog uvoza i ličnog profita pojedinaca.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac ukazao nam je na problem prekomjernog uvoza te nepostojanja nikakvih zapreka, zbog čega se uvozi sve i svašta.

– Naši inspektori vrše samo vizuelnu kontrolu. Oni ponekad i ne kontroliraju šta se uvozi, jer da rade svoj posao, ne bismo umjesto krompira uvezili meso ili banane, što je bio slučaj. Kontrola je slaba i nikakva, a država gubi velike pare. Bh. tržište otvoreno je za uvoz prehrambenih proizvoda sumnjivog kvaliteta, i to samo zato što se za pojedine biljne vrste ne plaća taksa. To je krađa države – kazao je Usorac.

On je podsjetio na slučaj kada su na banjalučkom smetljištu pronašli duboko zakopan krompir iz Egipta čije je sjeme, što je kasnije i utvrđeno, bilo zaraženo opasnom bakterijom.

Brojni problemi

– Imamo mnogo problema. Incidenti se dešavaju svakodnevno, a nadležne službe ne rade ništa da bi to spriječile. Naprotiv, kao da im se sviđa što truju svoje građane i uništavaju bh. poljoprivredu. Ovo je naročito izraženo na granicama sa susjednim nam zemljama, gdje se uvoze genetički modificirano voće i povrće, pogotovo na granici sa RS – dodao je Usorac, koji je naglasio da domaća proizvodnja pada sve niže, a do kraja ove godine, ali i idućih, možemo očekivati još više stranih, nekvalitetnih i sumnjivih proizvoda na bh. tržištu.

Slab izvoz

U Bosni i Hercegovini za devet mjeseci ove godine uvezeno je oko 157.000 tona voća i povrća. Porazno je da je u istom periodu BiH izvezla neznatnih 27.000 tona voća i povrća.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: