Bosna i Hercegovina preuzima kontrolu nad svojim zračnim prostorom

Bosna i Hercegovina od noći sa srijede na četvrtak preuzima puni nadzor nad svojim zračnim prostorom i sama će kontrolirati gotovo cijeli saobraćaj aviona iznad svoje teritorije, što se od 1996. obavljalo uz pomoć područnih kontrola leta u Zagrebu i Beogradu, potvrdila je u srijedu Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu (BHANSA), prenosi Hina.

Bosanskohercegovački kontrolori leta nadzor će preuzeti od svojih kolega u Hrvatskoj i Srbiji u noći između 4. i 5. decembra i od tog trenutka vodit će avione koji prelijeću teritoriju Bosne i Hercegovine i na visinama iznad 10.000 metara, odnosno u prostoru tzv. gornjeg neba.

Bosna i Hercegovina trenutno ima 60 osposobljenih kontrolora leta.

Od 1996, kad je po okončanju rata uspostavljen redovni zračni saobraćaj u Bosni i Hercegovini i kad su otvoreni međunarodni aviokoridori koji prolaze iznad te balkanske države, nadzor i upravljanje zračnim saobraćajem vodili su kontrolori iz glavnih gradova Srbije i Hrvatske jer u Bosni i Hercegovini nije bilo odgovarajućih kapaciteta ni potrebne opreme, ali ni dovoljno školovanih kadrova za te zadatke.

Važni prihodi državi

Tek je 2014. Bosna i Hercegovina preuzela nadzor nad tzv. donjim nebom, odnosno na visinama ispod 10.000 metara, a odsad će to činiti u cjelokupnom zračnom prostoru iznad svoje teritorije.

Kontrola nad zračnim prostorom donosi i važne prihode državi iznad koje lete avioni, a Bosna i Hercegovina je na važnom saobraćajnom čvorištu.

Procjenjuje se da iznad nje, koridorima na visinama iznad 10.000 metara, svakodnevno preleti približno 1.600 aviona, dok ih je na “donjem nebu” tek dvjestotinjak.

Naknade koje se godišnje za to prikupe iznose približno 15 miliona eura i najveći dio tog iznosa dosad je išao na račune kontrola leta u Zagrebu i Beogradu. Odsad će taj novac ostajati u Bosni i Hercegovini.

‘Veliki dan’

“Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu jer smo u relativno kratkom razdoblju kao najmlađa evropska agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami u cijelosti nadziremo zračni promet iznad teritorije Bosne i Hercegovine”, izjavio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Bosanskohercegovački portal Klix objašnjava da će zbog operativnih potreba dio neba na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i dalje kontrolirati Hrvatska.

“Riječ je o kratkim tranzicijama aviona, zbog čega nema smisla da prelaze iz jedne zračne jedinice u drugu, a potom i u treću. Kako nam kažu iz BHANSA-e, ustaljena je praksa u Evropi da se od jedne zemlje prema drugoj delegira zračni prostor kako bi se prilagodili tokovima zračnog saobraćaja. Važno je napomenuti da će Bosna i Hercegovina uzimati svoju naknadu i od saobraćaja u ovom dijelu neba”, dodaju kolege.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: