Bosna i Hercegovina najsiromašnija država u Evropi!

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi, pokazalo je posljednje istraživanje Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri blagostanje domaćinstva. Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.

Istraživanje se odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 evropskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto evropskog prosjeka, što ovu Bosnu i Hercegovinu čini najsiromašnijom u Evropi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regiona, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 29 posto od evropskog prosjeka ili 70 posto ispod evropskog prosjeka.

22

Poslije Albanije slijedi Srbija čiji BDP iznosi 35 posto evropskog prosjeka, a Makedoniji 36 posto.

Od zemalja regiona, najbogatije zemlje su Hrvatska kojoj BDP iznosi 59. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od evropskog prosjeka.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 179 posto evropskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 161 posto evropskog prosjeka.

34

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: