Borci usaglasili prvih 17 članova zakona

Radna grupa za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica jučer je počela sastanak koji će biti nastavljen sljedeće sedmice. Na sastanku održanom prošle sedmice bio je dat rok do pet dana da svi članovi Radne grupe dostave sugestije i primjedbe na radni tekst koji se razmatra, a koji je proizašao iz svih primjedbi i sugestija resornih ministarstava Vlade FBiH. Resorni ministar Salko Bukvarević kaže nam da su se u Radnoj grupi opredijelili da se u usaglašavanje teksta zakona ide od člana do člana.

– Svaki član Radne grupe imao je priliku da iznesene sugestiju. Usaglasili smo prvih 17 članova zakona koji se odnose na definiciju demobilisanog branioca, maloljetnog dobrovoljca, na pravo na zdravstvenu zaštitu, prednost u zapošljavanju i određena prava kad su u pitanju liječenje i pomoć u troškovima sahrane i dženaze, ističe Bukvarević.

Prema njegovim riječima, sastanak će biti nastavljen u srijedu, 27. marta, u 11 sati. Ministar se nada da će Radna grupa već tokom iduće sedmice završiti posao.

– Naša obaveza je da nakon toga materijal pošaljemo Vladi i Parlamentu kao usaglašen tekst Radne grupe. Iskreno se nadam da ćemo zaista nastaviti ovim tempom kako smo krenuli, da kroz kompromise, dogovore i zakonska rješenja koja su provodljiva ponudimo tekst zakona koji bi nakon toga, po našem mišljenju, trebao dobiti apsolutnu podršku, poručuje Bukvarević.

Mirsad Siočić, član grupe i jedan od demobilisanih boraca iz kampa, otkriva nam da se povukao iz daljih razgovora.

– Tražio sam da se raspravlja na osnovu ponuđenog Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca koji je ponudio Klub DF-GS, odnosno u koji smo mi ugradili svoje amandmane. Međutim, ovdje se radi o radnom tekstu koji je sličan Nacrtu zakona koji je Vlada prošle godine bila dostavila, a koji je oboren u oba doma. Ja sebe ne vidim u tim pregovorima i nisam za ovo za šta se sada zalaže, kaže Siočić.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: