BORCI TRAŽE NAKNADU ZA SVAKI MJESEC U RATU

kalesijski borciSavez boraca FBiH priprema zakon o demobilisanim borcima koji bi trebao stupiti na snagu početkom naredne godine, saznaje “Dnevi avaz”.

U ovom aktu predviđen je borački dodatak koji bi se finansirao iz federalnog budžeta.

U izjavi za Dnevni avaz predsjednik Saveza Omer Helda je potvrdio da je to zakonsko rješenje u fazi nacrta te da bi se pred Vladom FBiH trebalo naći u oktobru.

– Tražit ćemo da nam se reguliraju osnovna prava poput zdravstvene zaštite i školovanja djece. Vidjet ćemo možemo li dobiti borački dodatak, nešto slično što imaju borci u Republici Srpskoj. On bi se računao po jednu marku za svaki mjesec proveden u Armiji BiH ili HVO-u. Znači, demobilisani borac koji je proveo četiri godine u ratu dobio bi 50 KM – kaže Helda.

Naglašava da ne zna tačno koliko bi boraca ostvarilo ovo pravo, jer je neophodno prethodno obaviti i reviziju ove kategorije.

– Ne znamo tačan broj demobilisanih boraca, jer mnogi su ovaj status poslije rata dobivali lako. Logično je da prava iz novog zakona koriste borci koji su dobili certifikate neposredno nakon završetka agresije na BiH. Neke procjene govore da je oko 200.000 boraca dobilo certifikate – pojašnjava Helda.

Već u deficitu

Federalni ministar finansija Ante Krajina (HSP) naglašava da je Vlada FBiH u pismu namjere koje je uputila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF)  potpisala da neće ništa raditi samostalno bez dogovora s ovom institucijom.

– Nismo protiv takvih inicijativa boraca, neka ih, ali neke nove obaveze, subvencije ili poticaji nisu na fonu reformi i ušteda. No, vidjet ćemo je li to moguće. U ovom momentu nikakva nova izdvajanja nisu moguća, jer je federalni budžet već u deficitu od 418 miliona KM – kaže Krajina.

Nikšić: Možemo razgovarati

Kako kaže federalni premijer Nermin Nikšić (SDP), o svemu se može razgovarati, ali se mora držati realnih mogućnosti.

– Kada se ovako priča, to je simbolična suma, ali kada se to pomnoži s brojem korisnika koji bi ostvarivali to pravo, dobijemo nešto drugo. S druge strane, mi imamo aranžman sa MMF-om. Možemo razgovarati, ali moramo biti svjesni trenutne situacije. Ne želim u startu ignorisati inicijativu ili populistički ući u tu priču i reći da je to uredu – potcrtava Nikšić.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: