Borci nakon sastanka: Zadovoljni smo koliko možemo biti

Završen je sastanak između demobilisanih boraca i predstavnika vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon puna dva sata – predstavnici bivših boraca su kazali da su “zadovoljni koliko mogu biti zadovoljni”.

“Imali smo sastanak sa predstavnicima Parlamenta, Komisije na čelu sa gospodinom Bagarićem i još dva člana. Razgovarali smo na ovu temu. Tri stavke koje tražimo, objava Registra branitelja, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija i borački dohodak – dogovorili smo da će se zakazati tematska sjednica i vanredna sjednica u roku od 30 dana. U narednom periodu dakle, gdje će se samo ove tri tačke staviti na dnevni red”, izjavio je Darinko Boto, predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja i boraca – Ljubuški.

On je kazao da se na ovaj način žele “jednom za svagda” riješiti pitanje branitelja.

“Zadovoljni smo koliko možemo biti. Rokom nismo zadovoljni”, dodao je Boto.

Njihov zahtjev je da tri pomenute tačke budu jedine na dnevnom redu.

“Smatramo da je to moglo biti i ranije. Nismo pristali na zakon o demobilisanim borcima koji predlaže Bukvarević”, izjavio je Boto, okarakterisavši izjave resornog ministra Salke Bukvarevića “spinovima”.

“To se jednostavno može riješiti, na jednostavan način, ako ima političke volje”, kazao je.

Mirsad Siorčić, demobilisani borac iz Srebrenika koji je također prisustvovao sastanku je kazao:

“On je ministar za boračka pitanja, jedinstveni registar nije donio on – nego Parlament. Mi samo tražimo da on bude javno objavljen, da borci mogu doći do podataka”.

Kazao je da su zahtjevi usaglašeni sa Komisijom, koja će nakon konsultacija sa Kolegijem obznaniti da li je moguće da se sazove vanredna sjednica.

“Mi ostajemo ovdje, čekamo dogovor. Ako se postignu tri tačke, tri zahtjeva, da se sazove sjednica, štrajk će biti zaleđen”, kazao je Siorčić.

Siorčić je rekao i to da ako se ispoštuju njihovi zahtjevi, i zakaže sjednica – neće biti blokada niti saobraćajnica niti institucija.

Odgovor odnosno datum vanredne sjednice očekuju uskoro.

N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: