Borci dali Parlamentu FBiH rok od 10 dana za razmatranje Rezolucije

Predstavnici boračkih udruženja predali su danas Domu naroda Parlamenta Federacije Rezoluciju o pravima demobilisanih boraca da bi ona, prema njihovom očekivanju, bila usvojena u Parlamentu.

Vlado Marušić, predsjednik Udruženja zaboravljeni borci Zapadnohercegovačkog kantona i član Vijeća boraca Federacije BiH, navodi da je Rezoluciju boraca u Federaciji potpisalo dosad 70 boračkih udruženja proisteklih iz rata u BiH.

U Rezoluciji se, između ostalog, traži jedinstven registar pripadnika oružanih snaga, mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u ratu, uvođenje ministarstva branilaca u svim kantonima FBiH.

Kako Marušić ističe današnje predavanje Rezolucije boraca je završni pečat na zahtjeve demobiliziranih boraca, piše Fena.

“Dali smo rok Parlamentu Federacije da u narednih 10 dana uzmu u razmatranje Rezoluciju, uvrste je u dnevni red, i nadamo se jednoglasno usvoje”, kaže Marušić.

On ističe da se bore za jedinstven registar boraca kako bi se i na taj način uštedjela znatna sredstva. Po njegovim riječima za to jedinstvo se bore male boračke organizacije koje nisu na Budžetu, poput zaboravljenih boraca, maloljetih boraca, oboljelih od PTSP-a i slične.

S Rezolucijom nisu saglasne krovne organizacije boraca poput HVIDRA, Porodica poginulih, RVI, Demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.

Prema podacima u Federaciji BiH ima 1.100 udruženja s prefiksom borački.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: