Borci će izmjenama Zakona o PIO-u za svaku godinu posebnog staža imati po jedan bod

Izmjene novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji u fokusu su Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Prema riječima Veska Drljače, resornog ministra, izmjene se odnose i na poseban staž pripadnika oružanih snaga. Sada, za svaku godinu u vojsci, borcima se računaju dvije godine, a po svakoj godini pola boda, pa mnogi nisu ni zainteresirani za ovaj staž. Međutim, izmjene donose novinu, da se umjesto tih pola boda, za svaku godinu uračuna jedan bod.

– Kada je riječ o osobama iz člana 36. Zakona o PIO-u, prilikom izračuna penzije po ovom zakonu, doći će do povećanja vrijednosti ličnog boda na jedan, za svaku godinu posebnog staža – rekao nam je Drljača.

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je kazao da ovakva promjena može utjecati na povećanja prosjeka penzije onome ko se odluči na ovaj staž.

– Pola boda je sada vrijednost jedne godine tog posebnog staža. Primjera radi, ako je neko proveo u vojsci 36 mjeseci, ima 72 mjeseca staža. Od toga, za svaku godinu ide po pola boda. Izmjenama će imat po bod za svaku godinu, što bi moglo utjecati na povećanje prosjeka penzija. Inače, kada Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sačini izmjene Zakona o PIO-u, o tome se mora izjasniti Vlada FBiH, a potom zakon ide na Parlament FBiH – govori nam Krnjić.

Objašnjava da je pravo korištenja posebnog staža dobrovoljno.

– Ko neće, ne mora uzimati taj staž. Do sada nije bilo interesa za ovaj staž, barem kada je riječ o policajcima koji su bili pripadnici oružanih snaga. Općenito kada je riječ o policiji, već godinu dana niko ne ide u penziju, jer svi taj staž odbijaju. Hoće da ostanu duže, jer je plaća veća od penzije, kao i svugdje u svijetu. Također, i ovi sa većim plaćama, neće niko taj staž, u općinama, kantonima, telekomima, elektroprivredama. Svi sa boljim plaćama u principu ne prihvate taj staž, nego rade koliko mogu. Hoće veće penzije a taj staž im kvari prosjek – rekao nam je Krnjić.

Podsjećamo, pravo na poseban staž, u dvostrukom trajanju, imaju osobe koje su učestvovale u pripremama za odbranu Bosne i Hercegovine, odnosno, u odbrani kao pripadnici Armije RBiH, HVO-a, MUP-a. 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: