Borba za predsjednike općinskih odbora SDA

U općinskim odborima Stranke demokratske akcije širom naše zemlje, u toku su procedure izbora novih predsjednika općinskih ogranaka.

U nekoliko ogranaka je završen izbor novih – starih predsjednika, dok je u većini još uvijek u toku procedura izbora.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, očekivano, izbor novog predsjednika je najbrže završen u najvećem SDA – ovom uporištu – Banovićima. Bez ikakve konkurencije, izabran je novi – stari predsjednik Mirsad Kukić, inače član Predsjedništva SDA.

U Sapni je za novog – starog predsjednika izabran Senad Alić, aktuelni predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona. Alić je imao protukandidata Mehdina Selimovića, koji je odustao prije glasanja i pozvao članove da glasaju za dosadašnjeg predsjednika.

U ostalim općinama Tuzlanskog kantona još uvijek je u toku predlaganje kandidata za nove predsjednike. Kako nam je kazao Amir Fazlić, predsjednik SDA Tuzlanskog kantona, procedura izbora je u završnoj fazi u većini općina.

-Neće biti velikih promjena u odnosu na dosadašnje rukovodstvo općinskih odbora. Očekujem da će do 1. maja biti okončane procedure u svim odborima, kako bi između 10. i 12. maja mogli izabrati novo rukovodstvo Kantonalnog odbora, kazao nam je Fazlić.

Nezvanično saznajemo da će najvjerovantije budući predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla biti Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla. On će na ovoj poziciji zamijeniti Salku Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja.

U Kalesiji su u utrci dva kandidata. Jedan je Halil Jahić, ratni komandant elitne jedinice Gazije, a drugi je Nermin Mešić. Jedan od dvojice predloženih kandidata će na ovoj poziciji naslijediti Nedžada Džafića, aktuelnog načelnika općine Kalesija.

U Lukavcu bi na čelu SDA trebao ostati Tarik Arapčić, dok je ista situacija i u Doboj Istoku i Teočaku, gdje bi SDA i u narednom periodu trebali voditi Kemal Bratić, odnosno Tajib Muminović.

Budući predsjednik SDA u Živinicama bi mogao biti Denijal Tulumović, a u Čeliću Sead Muminović. Husejin Topčagić će pokušati ostati na mjestu predsjednika SDA Gradačac, Osman Suljagić na mjestu predsjednika SDA Srebrenik, a Muhamed Ibrahimović na mjestu predsjednika SDA Gračanica. Izbor prvog čovjeka SDA Kladanj se zakomplikovao i nije poznato kada će procedura biti završena.

Izbor novih – starih predsjednika je završen i u Janji i Bijeljini. Na čelu SDA u Bijeljini je ostao Samer El Chekh, dok je u Janji na poziciji prvog čovjeka SDA ostao Samir Baćevac, inače delegat u Vijeću naroda RS-a.

Nezvanično saznajemo da su Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić, kandidati za predsjednika SDA u Srebrenici, dok su Ramiz Salkić i Jasmina Avdić, kadnidati za predsjednika u Bratuncu. Inače, Ahmetović i Salkić su dugogodišnji predsjednici ogranaka u Srebrenici i Bratuncu.

U Zvorniku, koji ima i najveći broj glasača, nasloženija je situacija. Kandidati za predsjednika SDA su Nedim Čivić, aktuelni predsjednik, te odbornici u Skupštini opštine Muhamed Čikarić i Ilijaz Miralemović.

Na čelo SDA Osmaci došla je žena. Na izbornoj skupštini na ovu poziciju je izabrana mlada pravnica Mediha Ramić. Ona je na ovoj pozicija naslijedila Edina Ramića, aktuelnog federalnog ministra za izbjegla i raseljena lica.

 

 

 

 

(S.K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: