Boračka udruženja najavila blokadu kompletne FBiH

Četiri temeljna boračka udruženja iz redova Armije BiH najavila su blokadu kompletne Federacije BiH ukoliko Parlament FBiH, na sutra zakazanoj sjednici, usvoji set boračkih zakona u tekstu koji je i ranije bio u Parlamentu, dakle, bez izmjena, jer su one protivne pismu namjere koje je već dva puta revidirano.

Nikog iz vlasti borci nisu pozvali na današnji sastanak, jer su cijeli vikend čekali da njih pozove premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović. Za sastanak je, ipak, saznao nezvani gost koji se morao suočiti sa salvom optužbi onih čije je interese u Vladi FBiH trebao zastupati – ministar Zahid Crnkić.

Situacija je izmakla kontroli ministra u tolikoj mjeri da su borci poručili ne samo da ne prihvataju cenzus nego ne prihvataju više ni koeficijent i usklađivanje s inflacijom jer se, očigledno, nisu razumjeli s premijerom. Očekivali su da se koeficijent i usklađivanje s inflacijom izostave iz seta boračkih zakona i ugrade u Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, gdje će se odnositi jednako na sve budžetske korisnike.

Premijer je to obećao, ali nije i proveo jer su Parlamentu FBiH dostavljena potpuno istovjetna rješenja kao i prošli put. Boračka udruženja smatraju se obmanutim.

S obzirom na totalni neuspjeh pregovora s Vladom FBiH, sutra je zakazana posebna zajednička sjednica svih nadležnih organa boračkih udruženja na kojoj će se konačno odrediti o protestima ako Parlament usvoji set boračkih zakona koji su uvjet za drugu tranšu.

Iako je očekivana, sjednica Vlade Federacije sa samo jednom tačkom – prijedlog zakona o uvođenju cenzusa za sve koji se finansiraju iz budzeta, nije održana jer čak 11 ministara nije moglo doći na sjednicu zbog drugih obaveza. FTV saznaje da većina ministara nije za uvođenje općeg cenzusa te da u prijedlogu,  rok za izradu pravilnika nije preciziran, što znači da je priča o cenzusu kupovina povjerenja boračkih udruženja. Sutra će biti dan D za budžet Federacije BiH.


Predsjedništvo SDA je podržalo dogovore koje je Vlada FBiH postigla s predstavnicima boračkih udruženja, prije svega u pogledu formiranja Fonda za zapošljavanje demobilisanih boraca, izmjenama Zakona o izvršenju budžeta kojim se svim korsinicima budžeta uvodi isplatni koeficijent, kao i da se usklađivanje svih primanja budžetskih korisnika vrši u skladu sa stopom inflacije u protekloj godini. Prihodovni cenzus, ukoliko bude uveden, ne može biti manji od 800 maraka za pojedinca, odnosno 1.200 maraka za porodicu. Predsjedništvo SDA je zaključilo da nije neophodno uvođenje prihodovnog cenzusa jer se, istaknuto je, spomenutim mjerama može osigurati finansijska stabilnost budžeta.


Socijaldemokratska partija BiH neće prihvatiti set izmjena boračkih zakona, ako se pojavi na dnevnom redu Parlamenta FBiH u formi u kojoj ih predlaže Vlada Federacije BiH, izjavio je glasnogovornik ove stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić.


Predsjedništvo stranke za BiH smatra hitnim usvajanje seta zakona kojima bi se reducirala javna potrošnja, i to Zakona o ostvarivanju ušteda u Federaciji i Zakona o plaćama. Zakonom o uštedama regulisali bi smanjenje za sve one koji primaju plate i naknade u Federaciji za 10 posto, topli obrok do 1 posto i regres 50 posto od osnovice prosječne plaće. Razlog je, prije svega, ispunjenje uslova za dobijanje druge tranše stend baj aranžmana od MMF-a.


Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sa zabrinutošću su konstatovali da je situacija u Federaciji BiH ozbiljna i da se dalje pogoršava. Ambasadori apeliraju na relevantne stranke da zajednički rade brzo i konstruktivno na izvršavanju ovih reformi, a na javnost da pokaže razumijevanje i solidarnost u vezi s ovim neophodnim reformama, stoji u izjavi za javnost ambasadora Upravnog odbora PIK-a.

FTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: