Blokirana cesta ispred Parlamenta FBiH, počeo protest boraca

Bivši borci okupili su se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo radom federalnih organa vlasti te podsjetili parlamentarce da ispune ono što su im obećali.

Okupljanje boraca u ulici Hamdije Kreševljakovića počelo je uoči varedne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će danas biti razmatran Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku te Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović.

Na današnje proteste stiglo je i 12 predstavnika Sindikata solidarnosti iz Tuzle. Kako kažu, ni Parlamenta FBiH niti države BiH danas ne bi bilo da nije bilo boraca.

“Borci su preskromni u svojim zahtjevima. Danas mnogi rove po kontejnerima i čekaju ostvarenje svojih prava koja su nam oduzeli novim Zakonom o PIO -u. Prevarili su nas s novim zakonom. Okrenuli su nam leđa”, kazao je Sakib Klopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Bivši branitelj Darinko Boto u Sarajevo je stigao iz Ljubuškog.

“Vrapci na granama više znaju šta mi tražimo, a oni što bi nas trebali pogledati nas lažu i varaju. Tražimo ispunjenje naša tri zahtjeva koja su nam obećali ispuniti prošle godine. Dali su nam kukavičje jaje. Diskriminacija po dobnoj granici za penzionisanje za nas je neprihvatljiva. Parlament FBiH danas mora preuzeti odgovornost. Želimo decidno određena prava boračkog dodatka. Zauvijek se mora stati u kraj finansiranju svih boračkih udruženja iz FBiH”, istakao je Boto.

Podsjećaju kako traže javno objavljivanje registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanju finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.

Zgradu i ulaz u Parlament FBiH osiguravaju brojni policijski službenici.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: