Birači prodaju glasove za Lokalne izbore u BiH za 50 KM, predviđene kazne i do tri godine zatvora

Predizborna kampanja za izbore u Bosni i Hercegovini svake dvije godine je povoljan period za potencijalne birače koji svoj glas prodaju određenim političkim subjektima. Prosječna cijena za predstojeće Lokalne izbore u BiH je 50 KM, a glasači kažu da mogu sakupiti nekoliko glasova svojih članova porodice.

Na internetu su se pojavili oglasi gdje potencijalni birači svoje glasove prodaju za 50 KM, a u opisu oglasa stoji da mogu prikupiti i još nekoliko glasova, za što je cijena povoljnija, jer se radi o “paket glasovima”.

Jedna od potencijalnih biračica na Lokalnim izborima (ime poznato redakciji) za Klix.ba je kazala kako je do sada nije kontaktirala nijedna politička opcija koja bi ponudila novac za njen glas. Ovakav način glasanja na izborima u BiH nije rijedak slučaj, a iz organizacije “Koalicija pod lupom” ističu da su ovakvi potezi suprotni izbornom zakonu, ali i kažnjivi.

“Kupovina, odnosno kupoprodaja glasova je rezultat prakse političkih subjekata koji se dešavaju godinama u BiH povodom svakog izbornog ciklusa. Povodom toga ‘Koalicija pod lupom’ upozorava političke subjekte da se suzdrže takve prakse, a istovremeno građanima ukazuje da takvi potezi nisu dobri, da svako ima pravo svoj glas i povjerenje dati kome želi te da bi to trebao biti neko ko će štititi njihove građanske interese. Primijetili smo da već postoje manipulacije i da se politički subjekti koriste svim metodama kako bi pridobili povjerenje glasača”, izjavila je za naš portal Jovana Kljajić iz organizacije “Koalicija pod lupom“.

Kupovina glasova nije zakonski dozvoljena, a za dokaze koji postoje povodom toga kazne se kreću i do tri godine zatvora, jer takav proces predstavlja utjecaj na slobodnu volju birača.

“Da bi se ustanovila vjerodostojnost, odnosno stvarnost glasanja za neku političku opciju koja je platila za glas, potreban je pristanak obje strane, tj i birača i političkog subjekta. Političke stranke zahtijevajufotografiranje glasačkog listića kao dokaz da je glas otišao upravo njima, međutim, to predstavlja kršenje izbornog zakona”, dodaju iz Koalicije te građane pozivaju da se ne prodaju za glas.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH za Klix.ba su kazali kako do sada nisu imali prijava povodom ovakvih navoda te da bi se o istim trebalo očitovati Tužilaštvo BiH, ukoliko ih, naravno, bude.

 

 

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: