Biometrijski pasoši se ne ukidaju niti mijenjaju njihovi elementi

Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) saopćila je da neće biti ukidanja biometrijskih pasoša niti vraćanja na stare obrasce pasoških knjižica, promjene elemenata zaštite i stepena sigurnosti ovih dokumenata pa samim time ni mogućnosti njihovog lakšeg falsificiranja.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša.

Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije (SAC pasoši) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Evropske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303. Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci.

Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta.

Izmjenama ovog pravilnika ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Dosadašnji pravilnici su prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke pasoških knjižica koji je u toku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca ličnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: