Biometrijski pasoš u FBiH košta 40, a u RS 45 KM

Sve je izvjesnije da će građani BiH već krajem novembra ili početkom decembra moći bez viza putovati zemljama šengen zone.

Nakon što su Evropski parlament i stalni predstavnici država članica Evropske unije (COPERB) podržali prijedlog Evropske komisije da građanima naše zemlje budu ukinute vize, konačna odluka očekuje se od Vijeća ministara zemalja članica EU 8. i 9. novembra.

Potrebni dokumenti

Za putovanje u zemlje šengena građanima će biti potreban novi, biometrijski pasoš za koji u FBiH, kako nam je kazala portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA) Amila Opardija, treba izdvojiti 40, a u RS, zbog dodatnih taksi, 45 maraka.

Ako se novac uplaćuje putem “BH Pošte”, provizija košta jednu KM, kao i za sve ostale uplate do 50 maraka. Istu visinu provizije, oko marke, naplaćuje i većina komercijalnih banaka.

Uz zahtjev za izdavanje putne isprave, podnosilac je dužan dati i lične biometrijske podatke, što podrazumijeva i uzimanje otiska prsta. Na uvid se mora dati lična karta ili druga javna isprava iz koje se mogu utvrditi identitet, prebivalište, odnosno boravište za raseljenu osobu, te dokaz o državljanstvu.

Podnosilac zahtjeva za biometrijski pasoš dužan je priložiti i dokaz o plaćenoj putnoj ispravi, te pasoš kojem je istekao rok trajanja, odnosno putnu ispravu koju je posjedovao prije podnošenja zahtjeva za biometrijski pasoš. Za djecu je potreban i rodni list.

Učestale greške

Načelnik Odjela za putne isprave MUP-a Kantona Sarajevo Dušan Popović naglasio je da građani, prilikom predavanja zahtjeva za pasoš, na šalteru trebaju reći i gdje se vode u matičnoj knjizi rođenih.

– Tu građani dosta griješe, daju pogrešne podatke i onda nastaje problem. Dobro bi bilo da svaki građanin prije predavanja zahtjeva za pasoš provjeri u kojem se matičnom uredu vodi u knjigama rođenih i državljana. U suprotnom, rok se prolongira pa izdavanje pasoša nekada traje i po nekoliko mjeseci – kaže Popović.

On naglašava da se zahtjevi za izdavanje pasoša moraju predati lično, te da svaki podnosilac dokument mora lično preuzeti. Maloljetnici moraju biti u pratnji roditelja ili staratelja. Ako jedan od roditelja nije živ, potreban je njegov izvod iz matične knjige umrlih.

Dnevno od 250 do 300 zahtjeva

Građani koji ispoštuju sve procedure na pasoš će čekati najviše od 10 do 15 dana. Inače, od objave da bi BiH uskoro mnogle biti ukinute vize, u Odjelu za putne isprave MUP-a KS imaju više posla, pa dnevno prime između 250 i 300 zahtjeva za izdavanje pasoša.

Uplata od 40 KM za izdavanje biometrijskog pasoša u Sarajevu može se izvršiti na poštanskom šalteru u istim prostorijama gdje se predaju i zahtjevi, te u pošti ili banci. Iznos provizije zavisi od pošte ili svake banke pojedinačno.

(Dnevni avaz).

One thought on “Biometrijski pasoš u FBiH košta 40, a u RS 45 KM

  • 29/12/2020 at 12:14
    Permalink

    Molim vas, možete li mi reći koji je najduži vremenski rok za podizanje BiH pasoša u Sarajevu. Naime, nekoliko dana nakon podnesenog zahtjeva za BiH pasoš u oktobru mjesecu, morala sam iznenada otputovati u drugi grad zbog obaveza vezanih za familiju. Da li mogu podići pasoš u januaru 2021. god.?
    Unaprijed se zahvaljujem. I.D.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: