BIHAMK postavlja kamere na 17 važnih lokacija u zemlji

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) će u okviru aktivnosti na obilježavanju 70. godišnjice postojanja danas pustiti u rad „Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u BiH“.

-Implementacijom projekta videonadzora u informativni sistem BIHAMK-a ostvaren je izuzetan kvalitativni pomak u informiranju javnosti o stanju na cestama. Projektom je predviđeno da Informativni centar BIHAMK-a u posebnu pažnju posveti i praćenju saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima, autocesti, planinskim prijevojima, urbanim sredinama kao i graničnim prijelazima te izvještavanju javnosti o mogućnosti pristupa informacijama – navode iz BIHAMK-a.

U sistem videonadzora uključeno je 17 kamera i to na sljedećim lokacijama: raskrsnice Briješće, Stupska petlja, Skenderija i Siporex, planinski prijevoji Makljen i Karaula, granični prijelazi Izačić, Bosanska Gradiška (2 kamere), Bijača, Kamensko, Crveni Grm, Prisika, Doljani, Orašje, Šepak i Bosanski Brod. Dodatnih šest kamera (planinski prijevoj Ivan, granični prijelaz Bosanski Brod i Ivanica, naplatno mjesto na autocesti A-1 Jošanica, raskrsnica Otoka i Orahov brijeg) koje su također postavljane, bit će uključene u sistem nakon neophodne tehničke pripreme u narednih desetak dana.

Uključenjem web kamera u informativni sistem BIHAMK-a dobijen je novi, moderno koncipiran sistem informisanja i mogućnost da vozači u svakom momentu dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prijelazima i eventualnim zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja i izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje. Ovaj sistem dostupan je zainteresovanim korisnicima putem web stranice BIHAMK-a.

Broj kamera uključenih u ovaj informativni sistem će se konstantno povećavati, a u narednoj fazi dogradnje predviđeno je postavljanje dodatnih deset kamera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: