BiH: Vijeće ministara usvojilo budžet za naredne tri godine

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas dokument okvirnog budžeta institucija BiH 2013 – 2015. godine koji je sačinjen na osnovu usvojenog Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za ovaj period.

Prema dokumentu okvirnog budžeta institucija BiH, od 2013. do 2014. godine neće biti mijenjani predviđeni iznosi za finansiranje institucija BiH u iznosu od 950 miliona KM, kao i prihodi od indirektnih poreza u iznosu od 750 miliona KM, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Planirano je da u 2015. godini finansiranje institucija BiH bude uvećano za 30 miliona KM i iznosit će 980 miliona KM, a zahvatanje sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH iznosit će 780 miliona KM.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pripremi i Vijeću ministara dostavi izmjenu i dopunu propisa uvođenja kategorije “plavog dizela” u entitetima.

Prethodno je Vijeće ministara BiH razmotrilo informaciju Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o realizaciji zaključka sa 20. sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa Inicijativom o “plavom dizelu” i dopunjenu inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za pokretanje postupka za donošenje propisa koji se odnose na izmjenu načina obračuna akcize na pivo.

Eksperti UO UIO BiH, koje imenuje Vijeće ministara BiH, dužni su da provode stavove utvrđene na Vijećuministara BiH. Zadužen je UO da za Vijeće ministara BiH pripremi informaciju o provjeri statusa eksperata – članova UO UIO.

Vijeće ministara BiH donio je zaključak da iz parlamentarne procedure povuče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH s obzirom da će novim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija, usaglašenim sa MMF-om, biti regulisana ista materija.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH kako bi se ostavilo vrijeme za dostavljanje pisanih sugestija i primjedaba s ciljem postizanja najboljih rješenja kojima će biti uveden red u ovu oblast i koja će omogućiti ostvarivanje znatnih ušteda budžetskog novca.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: