BiH u krizi još najmanje dvije godine

Stručnjaci ne predviđaju stabilizaciju ekonomskih prilika u BiH u 2011. Naprotiv, tvrde da će, prema mnogim pokazateljima, kriza biti teže od situacije u 2010. Nezaposlenost, male plate, privreda slaba…

Građani BiH nemaju previše razloga za optimizam u pogledu izlaska iz ekonomske krize u 2011. godini. Već prvih dana januara u trgovinama su ih dočekale veće cijene osnovnih životnih potrepština. Primjera radi, hljeb u Federaciji BiH skuplji je za 10 posto u odnosu na prošlogodišnje cijene. Rastu i cijene drugih životnih namirnica, ne samo u Federaciji, već i u Republici Srpskoj, a građani u oba entiteta nemoćno negoduju, žaleći se na male plate i nedovoljna socijalna primanja.

Ekonomsko-socijalna slika BiH bit će potpunija ako se spomene i podatak da više od 517.000 radno spobnih nema posao, dok su mnogi od zaposlenih zbog malih plata i visokih cijena na ivici siromaštva. Ne zna se koliko je u ovoj državi radnika “samo na papiru”, koji već mjesecima ne primaju nikakve naknade, kao što je to npr. slučaj sa radnicima jablaničkog “Granita”; “Godinu dana nismo imali nikakva primanja. Teško je, vrlo teško”, kaže jedan radnik.

Povećanje poreza i doprinosa

U federalnoj Privrednoj komori tvrde da je BiH izašla iz recesije, ali da je još uvijek u krizi. Potkrepljuju to podacima o povećanoj stopi izvoza (i uvoza) te opreznim procjenama o mogućem smanjenju deficita u godini koja je pred nama.

Ekonomski stručnjak iz Banjaluke Damir Miljević podsjeća da budžeti na nivou BiH i FBiH još nisu usvojeni, a da vlast “vjerovatno neće biti formirana ni do kraja marta”. Prema njegovim riječima, vlasti u RS-u po bilo koju cijenu pune budžete, što je dovelo do povećanja poreza i doprinosa, a isto se može očekivati i u FBiH.

“Vjerovatno će jedna od mjera u BiH u 2011. biti i povećanje stope PDV-a, a svjedoci smo da je u prvim danima januara došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i komunalnih usluga, tako da će ekonomski 2011. godina biti možda čak i teža od 2010.”, kaže Miljević.

2012. sredstva MMF-a stižu na naplatu

Sredstva MMF-a će i ove godine pokriti tek budžetske deficite, a 2012., će dio sredstava iz standbay aranžmana stići na naplatu. Bit će to godina u kojoj će građani ove zemlje početi vraćati dugove prethodne vlasti, kaže Miljević. “To je možda malo žalosno i pesimistički, ali građane BiH ne čeka nikakav bolji život do 2013., ili 2014. godine”, upozorava Miljević.

Za loše ekonomske prilike analitičari okrivljuju političare kojima su “nacionalni interesi važniji od ekonomskih”. Bivši federalni ministar finansija Nikola Grabovac kaže da je 2011. već izgubljena “čak i ako vlast, koja još nije formirana, u narednih nekoliko mjeseci donese ekonomske mjere”.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: