BiH se zadužuje kod MMF-a za više od 148 miliona KM

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. decembra ove godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility – EFF).

– Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane. Po ispunjavanju niza uvjeta, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda – izjavio je na kraju posjete, šef misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi.

Dodao je da su su vlasti već ispunile nekoliko uvjeta tokom proteklih mjeseci.

– Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu s preporukama osoblja MMF-a – dodao je Ilahi.

U narednim danima, po njegovim riječima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uvjeta. Očekuje se da će Parlament FBiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Očekuje se da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 miliona SDR (približno 76 miliona eura), saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: