BiH prva u regionu pokreće stambeni program na terenu

Bosna i Hercegovina će biti prva zemlja u regionu koja će i operativno pokrenuti regionalni stambeni program na terenu.

“Završili smo neophodnu administraciju koja je verificirana kod nadležnih tjela u Razvojnoj banci Vijeća Evrope i od  naših monitora OSCE-a i UNHCR-a, tako da smo većinu administrativnih pretpostavki realizirali” – kazao je Agenciji Fena pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić. 

Po njegovim riječima, to je rezultiralo činjenicom da će Bosna i Hercegovina biti prva zemlja u regionu koja će i operativno pokrenuti Regionalni stambeni program na terenu.

Očekujemo, naveo je Nenadić, da će u narednih 15-ak dana biti raspisani prvi tenderi za prvi talas korisnika Regionalnog stambenog programa.

“Trenutno s Centralnom bankom i s Ministarstvom finansija i trezora, Fondom za povratak usaglašavamo i određene finansijske procedure i spremamo se za sljedeći sastanak Regionalnog foruma koji će biti održan u Beogradu 26. novembra, kojom prilikom ćemo verificirati sve urađeno i raditi na operativnoj implementaciji samog projekta. U prvom talasu imamo 170 korisnika, u drugom oko 800 korisnika tako da ukupno oko 970 korisnika je prvi i drugi talas implementacije, što očekujemo pokrenuti vrlo skoro” – kazao je Nenadić.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija izradile su Regionalni stambeni program kojim će se omogućiti trajna stambena rješenja za oko 27.000 porodica, sveukupno oko 74.000 ugroženih izbjeglih i raseljenih osoba.

U okviru ovog programa, u BiH će biti potpomognuto oko 5.400 porodica, odnosno 14.000 ugroženih izbjeglica, povratnika i interno raseljenih osoba.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: