BiH prijete poplave: Kod Zenice potopljeno 20, u Hadžićima 30 kuća

Potok Rača u zeničkom naselju Tetovo izlio se iz korita i potopio 20 kuća, javlja reporter BHRT-a Amir Džidić. U opštini Hadžići izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta, potvrđeno je za BHRT iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vodostaji brojnih bh. rijeka već su značajno povećani, a zbog intenzivnog topljenja snijega, moguće su poplave u slivovima rijeka Neretva, Cetina, Una i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, upozorili su iz Odsjeka za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona ističu da se već obavljaju određene pripremne radnje kako bi mogli djelovati u slučaju poplava.

Agencija za vodno područje rijeke Save u naredna dva do tri dana očekuje povećanja vodostaja u slivu Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i gornjeg toka rijeke Bosne, te gornjeg toka rijeke Vrbas.

To se posebno odnosi na sliv Une i Sane, pritoke do grada Bihaća te područje opštine Ključ i Sanski Most. Iz Agencije pozivaju stanovništvo na pojačan oprez.

Dežurni operativni Minitarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona je kazao da je na području Gornjeg Vakufa zabilježeno klizište koje je uništilo dvije kuće, ali da na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba, a u Bugojnu je uslijed izlijevanja Vrbasa urušen pomoćni most.

BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: