BiH: Popravljanje zakonskog okvira za borbu protiv korupcije

Bosna i Hercegovina je osnivanjem tijela, usvajanjem zakona, strategija i akcionih planova na dobrom putu da osigura pravni okvir za borbu protiv korupcije, rečeno je na konferenciji održanoj u Sarajevu.

Hasim Šabotić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), rekao je da je BiH na dobrom putu da osigura zaštitu prijaviteljima korupcije.

“U BiH imamo 13 tijela za sprečavanje korupcije, devet strategija i akcionih planova kreiranih u skladu sa principima državne strategije i dobijamo okvir za efikasnu prevenciju korupcije na svim nivoima vlasti u BiH. Zaštita prijavitelja korupcije više nije ideja već realnost na državnom nivou, a u Republici Srpskoj svjedočimo novom zakonu iz ove oblasti, nacrte imamo u Federaciji i Brčko Distriktu BiH”, rekao je Šabotić.

Na pitanje koliko zaštite imaju prijavitelji korupcije na području Federacije BiH, Šabotić je priznao da zakon postoji samo na državnom nivou.

Šabotić se novinarima obratio prije početka konferencije pod nazivom “Borba protiv korupcije unapređenjem zakonodavnog okvira, jačanjem institucija i povećanjem saradnje s građanima”, u organizaciji Ureda misije OSCE-a u BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je rekao da korupcija predstavlja veoma opasan izazov za BiH, jer narušava povjerenje građana u politički sistem, ne ohrabruje poslovne investicije i troši javne resurse.

“Koristeći svoje iskustvo u praćenju sudskih procesa iz oblasti ratnih zločina, nastavit ćemo kroz praćenje krivičnih predmeta iz oblasti korpcije koja se vode pred nekoliko sudova u BiH, a uz pomoć donacija Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Moore, naglasivši da je uloga pravosuđa u procesuiranju korupcije presudna za vladavinu zakona.

Pored Šabotića i Moorea, konferenciji su prisustvovali Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Ministar sigurnosti Dragan Mektić, Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, kao i Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i drugi.

birn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: