BiH: Pojeftinjenje brašna, ulja, šećera i mesa je kratkog daha

trgovina2U mnogobrojnim prodavnicama i na tržnicama širom Federacije BiH u posljednja dva mjeseca zapažen je pad cijena osnovnih životnih namirnica i to za 10 do 15 posto u odnosu na novembar i decembar prošle godine.

Trend poskupljenja 

Najviše su pojeftinili ulje i šećer. Cijena šećera po kilogramu u posljednja dva mjeseca prošle godine bila je oko 1,80 KM, a sada je 1,60, dok se na akcijama može naći i po 1,50 maraka. Litar ulja u novembru i decembru bio je 3,25 KM, a sada je 2,80 maraka.

Mensud Lakota, direktor Potrošačke zadruge “Euro BiH”, smatra da su ovakva pojeftinjenja kratkog daha te da se neće zadržati cijele godine. On pojašnjava da je do “tihog” pojeftinjenja kako šećera tako i brašna i ulja došlo jer su trgovci na police izložili proizvode iz magacina i rezervi.

Ovi artikli, kako tvrdi Lakota, neće poskupjeti sve do maja.

– Pojeftinjenje, pa makar to bilo i za pet ili 20 feninga, jeste lijepa vijest, imajući u vidu da je prošle godine evidentiran konstantni rast cijena robe široke potrošnje. Ovakav potez trgovaca mogao se i očekivati jer upravo u januaru i februaru svode račune i čiste skladišta rezervi – pojašnjava Lakota.

Iako je trend poskupljenja puno veći od pojeftinjenja, niže cijene ovih namirnica u protekla dva mjeseca veliko su olakšanje za građane.

Brojne afere

Lakota kaže i da su, osim ovih proizvoda, pojeftinile i prerađevine od mlijeka, kao i mesa, a razlog tome su brojne afere u proteklom periodu. Napominje i da je došlo do znatnog pada prodaje mesa i mesnih prerađevina, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

– Prodaja mesa smanjena je i do deset posto, osim kokošijih proizvoda. Žalosno je da mnogi građani zbog slabog kućnog budžeta još posežu za nekvalitetnim proizvodima jer cijene namirnica nisu realne, s obzirom na mala primanja i nezaposlenost – kaže Lakota.

 

Prosječne cijene – poređenje 

Novembar i decembar 2012.        Januar i februar 2013.

  • Brašno                        1,25                                         1,16
  • Meso                           13,26                                      13,00
  • Piletina                        5,65                                         5,56
  • Ulje                             3,25                                         2,80
  • Šećer                           1,83                                         1,60

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: