BIH POGODIO ZEMLJOTRES, EPICENTAR U OKOLINI ZENICE

Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Rihteru protresao je u 1 sat i 12 minuta iza ponoći BiH. Epicentar zemljotresa je 7 kilometara od Zenice na dubini od 2 kilometra. Još nema podataka o posljedicama, a sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, zemljotres su osjetili građani širom BiH.

Šire područje Bosne i Hercegovine u 1.12 h pogodio je zemljotres jačine 4,5 stepeni po Merkaliju.
Ljuljanje tla  osjetilo se i na širem području Tuzle, Kalesije i drugih općina TK-a. Podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi mnoge je probudilo, a kod dijela stanovništva Zenice izazvalo i paniku, s obzirom da je veliki broj građana u Zenici nakon potresa izašao na ulice.

Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa je bio sedam kilometara od Zenice, na dubini od dva kilometra.
Brzo poslije prvog, skoro isto područje ali na dubini od 12 kilometara pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2:35 tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni.

Za sada nije poznato da li je zemljotres u odručju epicentra prouzrokovao materijalne štete, te ima li povrijeđenih.

———————

Šire područje Bosne i Hercegovine 15-ak minuta iza jedan sat pogodio je snažan zemljotres sa epicentrom u blizini Zenice. Prema podacima Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je prvi put zabilježen u 1.12 sati, a podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi mnoge je probudilo i izazvalo paniku. U Zenici su mnogi građani izašli na ulicu i nisu se smjeli vratiti u zgrade.

Prema našim informacijama zemljotres se osjetio u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i Hrvatskoj i Srbiji.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini dva kilometra. Brzo poslije prvog, skoro isto područje ali na većoj dubini od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2:35 tlo oko Zenice se ponovo zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni.

Još uvijek nije poznato ima li značajnije materijalne štete. Prema našim informacijama, na zgradama u Zenici primijećene su pukotine na zidovima te je prijavljeno da su obrušene neke od fasada, a zabilježeni su i slučajevi da su ljudima padale stvari sa ormara i slike sa zidova.

“Bilo je strašno! Sjedio sam s društvom u ljetnoj bašti kad je počelo tresti, ljudi su počeli istrčavati iz kuća, nastala je panika, čuo sam da su ljudima po kućama padali regali, ormari, lusteri… Mnogo je građana još na ulici, ne smiju da se vrate u stanove”, kazao nam je čitatelj iz Zenice.

Podrhtavanja tla se, osim Zenice, osjetilo u većem dijelu BiH – u Sarajevu, Banja Luci, Goraždu, Bihaću…

 

Izvori: RTVTK, Tuzla info, klix.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: