BiH ostala na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja u EU

Vijeće Evropske unije ažuriralo je popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u zemlje EU uz predočavanje dokaza o vakcinaciji, PCR testu ili dokazu o prebolovanoj koroni.

Dobra vijest za građane BiH je da je naša zemlja ostala na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja. Konkretno, Urugvaj je dodan na popis, a Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bruneji Darussalam, Japan i Srbija uklonjeni su s popisa. BiH je ostala na ovoj listi.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća EU, ovaj će se popis nastaviti pregledavati svake dvije sedmice i ovisno o situaciji ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 9. septembra 2021. države članice trebale bi postupno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Australija, BiH, Kanada, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj i Kina (pod uvjetom potvrde uzajamnosti).

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Obuhvataju epidemiološku situaciju i cjelokupan odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: