BiH: Nove lične karte početkom 2013.

U toku su pripreme za izdavanje novih ličnih karata u BiH, koje bi građani trebali dobivati od 1. januara naredne godine.

 

Zbog kratkih rokova, međutim, već sada je poznato da su moguća odgađanja početka procesa, najkasnije do 1. marta 2013.

 

 Milioni za softver

 

Kako saznajemo u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), uvezani su svi nadležni MUP-ovi i općine, a izmjene, koje se tiču upisa entitetskog državljanstva i krvne grupe, u pripremi su. Na upit koliko će proces zamjene ličnih karata koštati, Amila Opardija, portparol Agencije, objasnila nam je da se budžetiranje posmatra na period od deset godina, koliko će važiti lične karte.

 

– Za same tehničke pripreme softvera te opreme za pohranjivanje podataka i personalizaciju u toku 2012. godine je planirano 3,5 miliona KM – kaže Opardija, uz objašnjenje da još nije poznato koliko će građane koštati zamjena ovih dokumenata.

 

Govoreći o razlozima uvođenja novih ličnih karata, Opardija kaže da su identifikacioni dokumenti podložni konstantnom unapređivanju, prvenstveno radi sigurnosti.

 

 Veća sigurnost

 

Prema njenim riječima, novi Zakon o ličnoj karti treba poboljšati zaštitu na samom obrascu dokumenta, ali uvesti i “digitalni identitet”. Tako je predloženo da nova lična ima i elektronski čip te da omogući efikasnije uvođenje elektronskih servisa i elektronske uprave.

 

– Neophodno je da svi nivoi vlasti u BiH pripreme svoje sisteme tako da se građanima mogu pružati elektronske usluge. Sigurni smo da svi nivoi vlasti pripremaju svoje usluge, tako da će građanima biti dostupne elektronski, a u svrhu implementacije direktive EU o elektronskim uslugama – zaključila je Opardija.

 

Građani će mijenjati lične karte po isteku važenja postojećih.

 

 Dva pisma 

 

Na novim ličnim kartama bit će vidljiva mala razlika u odnosu na sadašnju – podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građanina moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova lična karta sadržavati  elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: