BIH NEMA PLAN U SLUČAJU NUKLEARNE KATASTROFE

BiH nema plan kako bi u slučaju nuklearne ili bilo koje druge katastrofe trebalo da se ponašaju sve institucije, rekao je zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu bezbjednost Jovica Bošnjak.

Bošnjak je naveo da nijedna zemlja bivše Jugoslavije, osim Slovenije, nema plan za slučaj vanrednih događaja koji bi trebalo da definiše nadležnosti i obaveze svih institucija u slučaju vanredne situacije.

“Dijelovi infrastrukture naravno postoje, kao što je na primjer Sistem za ranu najavu vanrednog događaja”, pojasnio je Bošnjak, pišu “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, Agencija se zbog nedostatka domaćih eksperata, koji bi bili u stanju da izrade plan za slučaj vanrednih događaja, obratila međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju i naredne godine trebalo bi da počne realizacija projekta Jačanje regulatorne infrastrukture u BiH, u kojem je jedan od ciljeva izrada ovog plana.

Bošnjak je dodao da je Agencija formirala stručni tim za stalno praćenje situacije u japanskim nuklearnim elektranama, koji je u stalnom kontaktu sa agencijama iz okruženja i sa međunarodnom Agencijom za atomsku energiju.

On je rekao da se ne može govoriti ni o kakvoj ugroženosti ljudi ili životne sredine u BiH radioaktivnim česticama iz Japana, s obzirom na geografski položaj Japana, odnosno na veliku udaljenost od BiH.

Japan je 11. marta pogodio razoran zemljotres jačine 8,9 stepeni po Rihteru, poslije kojeg je uslijedio smrtonosni cunami, kao i havarije u nuklearnoj centrali. Japanska policija saopštila je danas da je zvaničan broj poginulih i nestalih nakon razortnog zemljotresa i cunamija dostigao 14 650 i da je samo za nekoliko časova porastao za 1 000.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je danas da je situacija u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima i dalje veoma ozbiljna, ali da nije bilo većeg pogoršanja situacije od juče. Oštećena elektrana nalazi se na 240 kilometara sjeverno od japanske prestonice.

 

(Srna/MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: