BiH ne smije ograničavati uvoz polovnih vozila

Evropska komisija izgubila je strpljenje pa je ponovo upozorila bh. vlasti da moraju donijeti odluku kojom će biti ukinuta zabrana uvoza automobila starijih od sedam godina i autobusa i kamiona koji su stariji od deset godina. Ovo upozorenje EK šalje BiH već duže od godinu dana, ali bh. vlasti još nisu povukle konkretan potez.

Evropska komisija ističe da je takva zabrana u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazumom i naglašava da je to jedna od visokih prepreka u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Za juni ove godine zakazana je sjednica posebnog odbora Evropske unije za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje i BiH je upozorena da do tada mora promijeniti svoje zakone i ukinuti zabranu uvoza polovnih vozila.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH još prošle godine u maju donijelo je pravilnik o homologaciji vozila koji naređuje da svako vozilo koje pređe granicu mora biti podvrgnuto rigoroznoj kontroli tehničke ispravnosti i ispunjavanja ekoloških normi „euro 3″ i „euro 4″. Međutim, još uvijek nisu određene institucije koje će se baviti tim poslovima pa je zabrana uvoza i dalje na snazi.

Navodno, Ministarstvo je pripremilo nacrt privremenog rješenja koje nije potpuno usklađeno s evropskim standardima, a hoće li ono naići na odobravanje Evropske komisije još je neizvjesno.

SAN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: