BiH: Kriminalci imaju saradnike u vlastima

korupcija slika2Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine došla je do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac, a neki su “stalno angažirani” za takve usluge, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Ti podaci navedeni su u Informaciji o stanju sigurnosti Bosne i Hercegovine za prošlu godinu, koja će se ove sedmice naći na sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, navodi CIN.

U Informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitirajućih dokaza.

“Većina kriminalnih grupaa izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti”, piše u Informaciji, uz napomenu kako je do takvih podataka došla OSA.

Informaciju je sastavilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a potpisao ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, na osnovu podataka sedam najviših sigurnosnih institucija na državnom i entitetskim nivoima te Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Šteta oko 30 miliona eura

U ovom dokumentu se navodi da je prošle godine prijavljeno 447 krivičnih djela korupcije, što je 14 posto više nego 2011. godine.

Zbog korupcije je prijavljeno oko 1.000 osoba. Najviše se prijava odnosi na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

Prema podacima policijskih institucija, došlo je do blagog smanjenja krivičnih dijela privrednog kriminala. Prošle godine registrirano je 1.446 takvih krivičnih dijela, što je dva posto manje nego u 2011. godini.

Procijenjena materijalna šteta za budžete Bosne i Hercegovine je iznosila oko 30 miliona eura. Šteta je nastala zloupotrebom ovlaštenja u privredi, obmanom za dobivanje kredita, prevarama u privrednom poslovanju, poreznim utajama, pronevjerama u službi i slično.

U Bosni i Hercegovini je i dalje prisutan organizirani kriminal, kojem pogoduju ekonomska kriza i veliki broj nezaposlenih, piše u izvještaju, prenosi CIN.

Prošle godine je identificirano više od 1.000 osoba umiješanih u organizirani kriminal. Oko 120 osoba je osumnjičeno za prevare, poreske utaje i pranje novca.

Povećana trgovina ljudima

Što se tiče trgovine drogom, zabilježeno je povećanje i ponude i potrošnje narkotika u zemlji. Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina postaje tranzitni centar, odnosno depo na putu droge od Istoka ka Zapadu.

Registrirano je oko 24.000 imovinskih delikata, što je 6,5 posto manje nego 2011. godine.

Manje je i kaznenih djela motiviranih vjerskom ili nacionalnom mržnjom, i to čak 66,6 posto.

Povećan je, međutim, broj slučajeva trgovine ljudima, kojih je zabilježeno 20, što je 25 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U Informaciji o stanju sigurnosti se navodi da su veće kriminale grupe našle utočište u Bosni i Hercegovini kako od policijskog progona, tako i za organiziranje kriminalnih radnji.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: