BiH: Korupcija u obrazovanju, zdravstvu, carini, policiji…

U BiH korupcija je najzastupljenija u obrazovanju, zdravstvu, kod carinskih i policijskih službenika, te u javnom sektoru kroz provođenje procedura javnih nabavki, pokazuju podaci iz prijava koje su građani dostavili Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Direktor Agencije Sead Lisak rekao je da se u mnogim sektorima i oblastima događaju stvari koje upućuju na sistemsku korupciju.

Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da se korupcija duboko uvukla u skoro sve pore društva“, rekao je Lisak na prezentaciji projekta “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprečavanju i borbi protiv korupcije“, koji EU finansira sa 500.000 eura.

Iako su proteklih godina usvojene čak četiri strategije koje inkorporiraju borbu protiv korupcije, kaže Lisak, njihova realizacija bila je daleko od ambicioznog plana koji su obuhvatale.

“Evidentno je da je borba protiv korupcije u BiH imala odlike nekoordinisanih aktivnosti koje nisu uživale stvarnu političku podršku. Potrebno je da se u borbu protiv korupcije bez odlaganja uključe svi nivoi vlasti, ali i civilno društvo”, poručio je Lisak.

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da se BiH suočava sa ozbiljnim problemom u borbi protiv korupcije, što je potvrđeno i u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u ovoj godini.

“U tom izvještaju se navodi da je postignut mali napredak u borbi protiv korupcije koja je prisutna i u pravosuđu i utiče na smanjenje ekonomske aktivnosti i slabljenje drugih društvenih usluga građanima”, podsjetio je Sorensen.

On je naveo da je potrebno uraditi dodatne mjere u borbi protiv korupcije, kao što su usvajanja mnogih zakonskih akata, poput zakona o zaštiti svjedoka, zakona o porezima itd. Sorensen je rekao da borba protiv korupcije zahtijeva i postojanje jakog civilnog društva.

“Najefikasniji način borbe protiv korupcije je njeno sprečavanje. Prevencija zahtijeva koordinisane aktivnosti sa svih nivoa u BiH. Treba iskoristiti znanje i iskustva koji su na raspolaganju”, poručio je Sorensen.

On je naglasio da EU ne želi, niti hoće da bude glavni pokretač borbe protiv korupcije, nego da je to na institucijama, liderima i građanima BiH.

“Da bi BiH bila atraktivna za biznis i građane mora se nešto učiniti u borbi protiv korupcije”, rekao je Sorensen.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da borba protiv korupcije mora da bude prioritet svake moderne države, a posebno država u tranziciji, među kojima je i BiH.

On je istakao da kroz ovaj projekat treba da ojačaju sve institucije koje se bave borbom protiv korupcije na svim nivoima u BiH.

Bevanda je zahvalio EU i njenim predstavnicima za iskazanu institucionalnu i finansijsku podršku u borbi protiv korupcije.

Ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić rekao je da je federalna Vlada u parlamentarnu proceduru uputila više zakonskih prijedloga koji se tiču borbe protiv korupcije.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: