BiH jedina u regionu gubi bitku protiv korupcije

Najveći rast pritiska korupcije u posljednje dvije godine u javnom sektoru zabilježen je u Bosni i Hercegovini, tvrdi se u najnovijem izvještaju Mreže za razvoj liderstva i integriteta u jugoistočnoj Evropi (SELDI), koja radi uz pomoć Evropske unije i USAID-a.

Izvještaj daje pregled stanja korupcije iz perspektive civilnog društva, a dolazi odmah nakon sveobuhvatne procjene različitih aspekata pravnih i institucionalnih okvira za borbu protiv korupcije u devet zemalja jugoistočne Evrope koju je SELDI uradio 2014. godine.

Iznad prosjeka

14732371-10154681512712417-7244359180666862010-n

Nakon toga održan je niz sastanaka, od kojih je posljednji u Skoplju krajem prošlog mjeseca, gdje su eksperti iz EU i regije prezentirali aspekte pojave i borbe protiv korupcije.

Ocijenjeno je da je prosječan pritisak korupcije u našoj regiji 26 posto, uz pojašnjenje da “pritisak korupcije” prikazuje učešće građana koji su prijavili da je od njih traženo mito iz javnog sektora u posmatranom periodu.

– U 2014. godini ta država je imala obećavajući rezultat, ali sad se čini da Bosna i Hercegovina gubi bitku protiv korupcije – navodi se u izvještaju. Naša država je prije dvije godine imala pritisak korupcije od 23 posto, i bila ispod prosjeka. Međutim, u 2016. stanje se pogoršalo te procent građana koji tvrde da je od njih traženo mito dostigao 33 posto.

BiH je, prema tome, odmah iza Albanije, a ispred Makedonije po nivou korupcije. Slijede Kosovo, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Turska i Hrvatska, gdje je pritisak korupcije najniži.

Uzaludni napori

Riječ je o ažuriranim podacima prikupljenim kroz praćenje korupcije, s posebnim fokusom na zarobljavanje države u energetskom sektoru i vezama između korupcije i skrivene ekonomije. Izvještaj naglašava potrebu za širim političkim djelovanjem u cilju reforme, koje je, čini se, blokirano ili se sužava u cijeloj regiji.

– Ni u jednoj od zemalja u regiji nije došlo do jasnog i dugotrajnog napretka u politikama borbi protiv korupcije premda su napori u smislu primjene tehničkih rješenja ili pokušaja unapređenja funkcioniranja institucija za provedbu zakona, uglavnom uz podršku EU, nastavljeni, a u nekim slučajevima čak i intenzivirani – zaključak je izvještaja.

Neki od nalaza istraživanja

Napredak je bio spor i nestalan, a korupcija je ostala glavna preokupacija opće javnosti i česta pojava među državnim službenicima i visokim vladinim zvaničnicima.

Kombinacija vrtoglavo visokih stopa mita koje traže korumpirani službenici i sve većih očekivanja u pogledu dobrog upravljanja oblikovala je negativna javna očekivanja u pogledu mogućeg pritiska korupcije.

Više od polovine stanovništva u zemljama SELDI-ja smatra da će vjerovatno morati dati mito službeniku kako bi završili neki posao.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: