BiH jedan od centara auto-mafije na Balkanu

automafija2Prema posljednjim istraživanjima Interpola i Europola, BiH je jedan od centara auto-mafije na Balkanu, a ukradena auta, kako ona ‘domaća’, tako i iz regiona, završavaju u Banjaluci, Sarajevu, Bijeljini i drugim gradovima.

Prema podacima Interpola i Europola, najčešće su meta krađe automobili Volkswagen, Škoda, BMW i Renault, pišu Nezavisne novine.

Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, tvrdi da RS nema problema sa krađama vozila, te da su u proteklim godinama razbili više organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krađama automobila.

“Na području Istočnog Sarajeva djelovala je organizovana kriminalna grupa koja je u međuvremenu procesuirana, a njeni članovi osuđeni. Ovo jeste najunosniji posao, ali MUP RS je u proteklim godinama dao značajan doprinos da ova krivična djela budu svedena na minimum”, objasnio je Mandić.

Sud BiH takođe je procesuirao više organizovanih grupa koje su se bavile krađom automobila.

Na ovim suđenjima otkrivena je odlična povezanost kradljivaca automobila sa policijom i carinicima i zaplijenjeni su visoko sofisticirani aparati za krađe luksuznih automobila.

Izvor blizak sigurnosnim strukturama navodi da u BiH dnevno budu ukradena najmanje tri automobila koje kasnije pronalaze u Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

“Primjer da je nedavno u Crnoj Gori pronađen automobil golf 2, koji je u BiH ukraden prije 17 godina, samo potvrđuje pravilo da automobili koji su ovdje ukradeni najčešće završavaju u Crnoj Gori i dalje prema Kosovu”, objasnio je izvor.

Nezavisne novine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: