BiH je na raskršću za EU, ili napredak ili sankcije!

2Ukoliko se do kraja marta ove godine ne postigne kredibilan napor na provođenju presude “Sejdić-Finci”, Bosna i Hercegovina bi tek 2015. mogla obnoviti svoje aktivnosti na evropskom putu, preneseno je „Dnevnom avazu” jučer na neformalnom razgovoru sa zvaničnicima Ureda specijalnog izaslanika EU (EUSR). Evropski diplomati ističu da „kredibilan napor” znači postizanje čvrstog političkog dogovora koji će biti prenesen na papir i upućen državnim institucijama da bi procedure promjene Ustava BiH i ustava nižih nivoa vlasti mogle biti pokrenute.

Sjednica Vijeća 

– U aprilu je sjednica Evropskog vijeća. Ako do kraja marta budemo imali dogovor, BiH bi mogla na Evropskom vijeću dobiti odluku da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) stupa na snagu te da se time otvaraju vrata za daljnji napredak BiH na evropskom putu – rečeno nam je.

To znači da bi, nakon SAA, BiH predala zahtjev za dobivanje statusa kandidata, a iz Brisela bi stigao detaljni upitnik kojim se želi provjeriti koliko je naša država spremna za novu fazu svog evropskog puta. Ako bi odgovori bili zadovoljavajući, Evropska komisija pripremila bi daljnje korake, a BiH bi mogla dobiti kandidatski status te potom i datum početka pregovora.

Ova procedura značila bi da bi, ako bi se politički dogovor o “Sejdić-Finci” postigao do kraja marta ove, najkasnije u prvoj polovini naredne godine BiH dobila barem status kandidata za ulazak u EU.

– Mi smo, iskreno, izgubili strpljenje. Godinama se ništa nije uradilo na provođenju presude “Sejdić-Finci” i mi želimo vidjeti može li se, konačno, postići dogovor. Ako rezultat našeg intenzivnijeg uključenja bude pozitivan, BiH će krenuti dalje na putu integriranja u EU. Ako to izostane, zamrznut će se na duži period odnos vaše zemlje i EU – rečeno je na brifingu.

IPA fondovi

Upitan s kojim bi se sankcijama mogli suočiti oni koji budu krivi za ovaj neuspjeh, zvaničnici EU rekli su „Dnevnom avazu” da će o tome posljednju riječ dati visoka predstavnica Unije za vanjsku politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

– Naš mandat predviđa da zabranimo ulazak u EU onima koji budu opstruirali dogovor, zamrzavanje imovine koju imaju u bilo kojoj zemlji Unije… – stav je evropskih zvaničnika u Sarajevu.

Od njih nismo mogli dobiti precizan odgovor na pitanje hoće li EU ponuditi prijedlog rješenja ili “pogurati” da se domaći političari dogovore. EU želi, preneseno nam je, da se postigne rješenje unutar BiH. U tom poslu Unija je samo posrednik.

 

Odvojeni susreti

Najavljeno je da će već naredne sedmice početi odvojeni razgovori s predstavnicima stranaka. Nakon toga, EUSR Peter Sorensen okupit će lidere sedam najjačih stranaka u Parlamentu BiH i razgovarati s njima.

No, razgovori će se voditi i s predstavnicima drugih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, “jer je svaki glas važan”.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: