BiH izložena uticaju vjetrova orkanske snage: Stižu nam tornada!

Područje Bosne i Hercegovine izloženo je utjecaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju stručnjaci.

– Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabilježeni u Bosanskoj Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine – rekao je za Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci i član Klimatskog ekspertskog tima, pišu Nezavisne.

Prema riječima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izvještaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na našem području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

– Vjetar sa olujnim udarima će jenjavati, bit će slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova – izjavio je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: