BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima

Bosna i Hercegovna je ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i smatramo da je za bosanskohercegovačke građane ovo trenutno jedno od najvažnijih pitanja.

Želimo principijelan pristup, postavljeni uvjeti – ispunjeni uvjeti – liberalizacija viznog režima za bh. građane.

Ovo su danas istakli članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u razgovorima s delegacijom Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, saopćeno je iz PSBiH.

Tokom susreta istaknut je napredak koji je napravljen od posljednjeg redovnog sastanka delegacija EP – BiH, a prema riječima Tanje Fajon, članice delegacije i izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju uprkos činjenici da, prema Lisabonskom sporazumu, odluku potvrđuje 27 zemalja, Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Međutim, delegacija Evropskog parlamenta naglasila je da sporost u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta treba biti izbjegnuta u svim narednim procesima i da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH.

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH upoznalo je goste i o aktivnostima oko izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH s Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i prilično kratkim rokovima, s obzirom na izborni period, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor:MOJportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: