BiH, Hrvatska i Srbija zajedno protiv kriminala

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, konstatirali su, između ostalog, da će Sporazum omogućiti bolju saradnju policijskih agencija u borbi protiv prekograničnog i organiziranog kriminala.

Sporazumom su regulirana brojna pitanja, od upotrebe prikrivenih istražitelja i saradnje u programu zaštite svjedoka, do uspostave oficira za vezu, razmjene informacija i zajedničkog djelovanja protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Iako je saradnja u domenu sigurnosti i unutrašnjih poslova dobra, BiH i Hrvatska još uvijek nisu potpisale sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije ili ratnih zločina.

Glavaš, Jelavić i ostali mogu biti mirni do ustavnih promjena u BiH

Zato osobe poput Branimira Glavaša i Ante Jelavića i dalje bezbrižno posmatraju nemoć sudskih organa u matičnim državama. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović svjestan je činjenice da je “BiH zato utočište kriminalcima raznih profila, te da nadležni što prije moraju riješiti ovaj problem”.

A nadležna su ministarstva pravosuđa BiH i Hrvatske koja još uvijek nisu riješila ovo pitanje. Hrvatska i Srbija već imaju sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana koji su okrivljeni ili osuđeni za kriminal i korupciju.

Odgovor na pitanje zašto takav sporazum Hrvatska nije potpisala i sa BiH, nedavno je dao hrvatski ministar pravosuđa Ivica Šimonović. Kazao je da su “pravne odredbe bh. entiteta prepreka za postizanje ove vrste sporazuma između dviju država”.

Sjedište Regionalnog centra bit će u Beogradu, a vodit će ga Hrvat

“Hrvatska je problem riješila nedavnim promjenama Ustava, pa je to put kojim mora ići i BiH”, dodao je Šimonović. Analitičari, međutim, smatraju da, bude li se čekalo na Ustavne promjene u BiH, ova će zemlja još dugo biti utočište kriminalcima s dvojnim državljanstvima.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je da Srbija i Hrvatska već realiziraju projekat Regionalnog centra za borbu protiv kriminala, te pozvao i ostale države regije da se pridruže u ovom projektu.

Karamarko je dodao da Srbija i Hrvatska za sada imaju kompatibilnu informatičku opremu, uključujući video linkove, “a kada Regionalni centar za borbu protiv kriminala u potpunosti zaživi, njegovo će sjedište biti u Beogradu, a vodit će ga Hrvat”.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: