BiH: Građani podižu nove kredite da bi otplatili stare

konvertibilne_marke2Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ bilježi sve veća zaduženja građana Bosne i Hercegovine, a raste i broj klijenata koji traže besplatnu finansijsku pomoć zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Ono što je za „Avaz“ potvrđeno iz Centralne banke BiH kazali su nam i u ovom udruženju, a to je da se 70 posto kredita odnosi na nenamjenski utrošena sredstva!

Materijalna sredstva

Prema istraživanjima, građani podižu nove kredite da bi otplatili stare tako da postoji jedan kružni ciklus iz kojeg je teško izaći. Ukupno zaduženje bh. stanovništva iznosi 6,8 milijardi maraka. Bh. stvarnost je postala sumorna, jer se osnovni svakodnevni troškovi ne mogu podmiriti bez zaduženja.

Ajla Mostarac, direktorica Udruženja „U plusu“, naglasila je da prezaduženost građana nije formalno vidljiva u izvještajima Centralnog registra kredita i trenutno nema za posljedicu pojavu kašnjenja kod izmirenja kreditnih obaveza, ali u pozadini se itekako osjeća pritisak i nedostatak materijalnih sredstava za svakodnevni život.

 

Redovne otplate

 

– Postoji stalni strah da će eventualni iznenadni, a nužni troškovi izazvati nemogućnost povrata duga. Jednostavno rečeno, nalazimo se u vrtlogu iz kojeg teško možemo izaći – kaže Mostarac.

Ona je dalje napomenula da je sve prisutnija pojava prezaduženosti, što će vjerovatno postati bitan problem s kojim će se građani, finansijske institucije i društvo u cjelini suočavati.

– Imamo ozbiljan problem, a na vidiku nema nekog konkretnog rješenja. Građani su prinuđeni za svakodnevnu potrošnju zaduživati se, što ih dodatno stavlja u nepovoljan položaj. Ujedno, građani koji posjeduju kreditne kartice često posežu za njima kako bi zadovoljili svakodnevne potrebe, što nikako ne bi trebala biti redovna praksa – napominje Mostarac.

U ovo udruženje svakodnevno pristižu građani koji imaju poteškoća u redovnoj otplati kreditnih zaduženja. Ostali upiti vezani su za jemstva, nerazumijevanje ugovornih odredbi, prava i obaveza, razlikama koje postoje u osobinama finansijskih proizvoda te načinima uštede u domaćinstvu.

– Obraćaju nam se klijenti koji redovno vraćaju dug, ali nauštrb osnovnih životnih potreba i s krajnjim osjećajem da su u problemu prezaduženosti, jer očigledno ne mogu normalno funkcionirati – dodala je Mostarac.

Cijene rastu, a plaće ostaju iste

I oni sretnici koji imaju redovne plaće prinuđeni su polovinu iznosa davati na račune za režije te nakon toga ulaziti u minuse. Problem je, naravno, u tome što plaće ne prate rast cijena i životnih troškova.

– Cijene rastu, a plaće ostaju iste. Građani su prinuđeni na maštovite uštede, pa nije čudno što se i kupljeni hljeb vaga – dodala je Mostarac.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: