BiH dobila državnu vladu: Zastupnički dom potvrdio imenovanje Vijeća ministara

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je na vanrednoj, svečanoj sjednici, potvrdio imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Nakon dugotrajnih pregovora koalicionih partnera, danas je potvrđeno imenovanje nove državne vlade, koju će činiti članovi Saveza za promjene iz RS-a, te ministri i zamjenici iz SDA, HDZ-a i DF-a. Zastupnički dom je sa 26 za, sedam protiv i jednim suzdržanim potvrdio odluku Vijeća ministara o imenovanju ministara, zamjenika ministara te predsjedavajućeg i njegovih zamjenika.

Predsjedavajući Vijeća ministara, kako je poznato, je Denis Zvizdić iz SDA, a zamjenici predsjedavajućeg su Vjekoslav Bevanda (HDZ) i Mirko Šarović (SDS).

Za ministre su imenovani: Igor Crnadak, za ministra vanjskih poslova BiH, Mirko Šarović, za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslav Bevanda, za ministra finansija i trezora, Slavko Matanović, za ministra komunikacija i prometa, Adil Osmanović, za ministra civilnih poslova, Semiha Borovac, za ministricu ljudskih prava i izbjeglica, Josip Grubeša, za ministra pravde BiH, Dragan Mektić, za ministra sigurnosti i Marina Pendeš, za ministricu odbrane.

Za zamjenike ministara su imenovani: Josip Brkić, za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Mato Franjičević, za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirsad Žuga, za zamjenika ministra finansija i trezora, Đorđe Milićević, za zamjenika ministra civilnih poslova, Predrag Jović, za zamjenika ministra ljudskih prava i izbjeglica, Nezir Pivić, za zamjenika ministra pravde, Mijo Krešić, za zamjenika ministra sigurnosti, Emir Suljagić, za zamjenika ministra odbrane, Boris Jerinić, za zamjenika ministra odbrane i Saša Dalipagić, za zamjenika ministra prometa i komunikacija.

Iz opozicije su na sjednici prigovorili da nije ispoštovana zakonska obaveza da među ministrima treba biti i pripadnika ostalih, odnosno da u drugom slučaju generalni sekretar Vijeća ministara treba biti iz reda ostalih.

– Ovo, a i kašnjenje s uspostavom Vijeća ministara nije dobro za BiH, ali zbog dobrobiti države se nadam da će ovo biti jako dobra vlada – kazao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović je imao primjedbu na to da nisu sve bh. regije zastupljene u Vijeću ministara, odnosno da se trebalo voditi računa da ministri dolaze sa područja cijele BiH.

– Naš cilj ipak treba biti dobrobit i uspjeh BiH. Svaki uspjeh i ove vlasti osjećat ćemo i svojim uspjehom, ako je to za dobrobit ove zemlje – rekao je Bećirović.

Zaim Backović, zastupnik BPS-a, je iznio primjedbu koja se odnosi na, kako je rekao, manjak žena među članovima Vijeća ministara.

 

 

 

(Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: