BiH: Čak 30 posto mališana ima iskrivljenu kičmu

djeca i kompjuteri2U Bosni i Hercegovini sve je veći broj djece koja pate od hroničnog deformiteta kičme i problema s vidom, na šta ukazuju rezultati sistematskih ili pojedinačnih pregleda. Uzrok je, prema mišljenju naših sagovornika, nekvalitetan način života, odrastanje uz računar, TV, videoigrice, odnosno sve ono što karakterizira cyber generaciju.

Mirjana Dujmović, predsjednica Udruženja za fizioterapiju u Federaciji BiH, za “Dnevni avaz” ističe da ravna stopala, deformiteti grudnog koša, iskrivljenost kičmenog stuba i deformiteti donjih ekstremiteta spadaju u najčešće deformitete koštano-mišićnog sistema djece predškolskog i školskog uzrasta.

Metalne šipke

–  Dok je prije 15 i više godina starosna dob djece kod koje su se uočavali ovi problemi bila od 10 i više godina, sada se pojava ovakvih deformiteta javlja kod sve mlađeg uzrasta. U posljednje vrijeme imamo djecu čak i od četiri i pet godina koja već imaju deformitete kičme i potrebna im je pomoć fizioterapeuta – kaže Dujmović.

U FBiH se, nažalost, ne rade redovni ljekarski pregledi školske djece kako bi se na vrijeme uočili problemi, a, kako napominje Dujmović, kada bi se uradio takav skrining, pokazalo bi se da čak 30 posto djece ima defomitet kičme.

Ako u najranijem životnom dobu dijete zadobije krivinu tipa skolioze, pojašnjava Dujmović, ona godinama sve više napreduje te stvara probleme s plućima, radom srca, a u konačnici završava se i operacionim zahvatom ili ispravljanjem fiksacijama metalnih šipki.

Vrijeme koje dijete provodi za kompjuterom trebalo bi maksimalno ograničiti, a najbolje bi bilo na samo sat do dva i to vikendom. U završnoj fazi rasta i razvoja deformiteti su češći kod dječaka – ističe Dujmović.

Loši primjeri

Prema podacima Zavoda za rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović” u Banjoj Luci, u prošloj godini s deformitetima kičme bilo je čak 3.850 djece.

Dr. Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka, kaže za naš list da je sistematskim pregledima djece u banjalučkim osnovnim školama ustanovljeno da su deformiteti kičme i nepravilno tjelesno držanje sve ozbiljniji problemi.

– Djetetu i roditelju sugerišemo na koji način da aktiviraju djecu, kako da se igraju, da im pokažu svojim primjerom šta znači aktivnost. U svemu treba imati mjeru – ističe dr. Dobrinka Dragić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Banjoj Luci, podsjećajući da su i odrasli vrlo često loš primjer djeci.

Ne treba zanemariti razvoj tijela i duha kod djece, napominje ona, jer dugotrajni boravak za kompjuterom u toj razvojnoj dobi onemogućava socijalne kontakte i vještinu, nepovoljno utječe na razvoj intelekta, kao i sposobnost memorije, odnosno sve ono što je u odrastanju nužno.

Neke od preporuka stručnjaka

Ograničiti boravak za računarom

Sportske aktivnosti uvesti kroz igru

Videoigrice zamijeniti loptom i društvenim igrama

Umjesto gledanja TV-a, treba čitati

Vlastitim primjerom pokazati djetetu šta je dobar izbor

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: