BiH bi u narednih 17 godina mogla postati zemlja staraca

starci2Bijela kuga u našoj zemlji problem je na koji demografi i sociolozi već dugo upozoravaju. Da ćemo, zaista, postati zemlja staraca, potvrdilo je i najnovije istraživanje koje je provela agencija Euromonitor International, a čiji podaci kažu da će broj stanovnika u našoj zemlji u narednih 17 godina pasti za pet posto, odnosno na 3,6 miliona.

Kao razloge navode negativnu migraciju, smanjen broj novorođenih i povećan broj umrlih.

U međuvremenu, populacija BiH će izrazito stariti i do 2030. godine bit ćemo 10. najstarija zemlja na svijetu. No, Sarajevo će ostati najveći grad i u naredna dvije decenije i činit će skoro 20 posto urbane populacije u državi.

Sociolozi ističu da će doći i do mehaničkog pražnjenja ruralnih područja. Ljudi sa sela masovno će se naseljavati u gradove, što je, sa stanovišta društvenog razvoja, potpuno neprihvatljivo, jer nemamo razvijenu poljoprivredu, gdje se na industrijski način može proizvoditi hrana.

S druge strane, u pet kantona u Federaciji BiH djeca iz socijalno ugroženih porodica uopće ne ostvaruju pravo na dječiji doplatak.

U ostalih pet jedno dijete od države za mjesec može dobiti od 11 KM u Zeničko-dobojskom kantonu do 33 u Sarajevskom, dok RS daje doplatak samo onome ko dobije i drugo dijete – 35 maraka.

Prema popisu iz 1991. godine, BiH je imala 4.377.033 stanovnika, dok podaci Centralne obavještajne službe (CIA) pokazuju da je u julu 2013. u BiH živjelo 3.875.723 stanovnika. Majke djecu rađaju najčešće u 26. godini, a prosječan životni vijek iznosi 76,2 godine.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: