Bićo: Ministarstvo ima rok do 22. aprila za izradu programa poticaja

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH jučer je razmatralo mogućnost da organizuje proteste s obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH još nije izradilo program poticaja za 2019. godinu.

Kako nam je kazao predsjednik Udruženja Nedžad Bićo, poljoprivrednici su ranije dali rok da ovaj dokument bude izrađen do 31. marta.

– Međutim, zakonski rok izrade tog programa je dva mjeseca nakon usvajanja federalnog budžeta, tako da smo rok pomjerili do 22. aprila, istakao je Bićo, konstatirajući da se resorno ministarstvo nije moralo toliko striktno držati rokova i crpiti maksimum.

– S obzirom na to da se već 9. januara ove godine znalo koliko će novca iz budžeta biti izdvojeno za poljoprivredu, Ministarstvo je moglo odmah 10. januara početi da formira plan i program. Međutim, oni su ovaj period prespavali i čekali su da budžet potvrdi i Dom naroda FBiH, iako su znali da se u dijelu za poljoprivredu ništa neće mijenjati, već da će gornji dom federalnog Parlamenta samo potvrditi ranije donesenu odluku u Predstavničkom domu. Nažalost, u Ministarstvu su prespavali ovaj period, a da nije bilo tako, sada smo mogli imati program na stolu, naglasio je Bićo.

Napomenuo je kako poljoprivrednici osim programa poticaja za 2019. čekaju i finansijske isplate za prošlu godinu.

– To nisu klasična dugovanja, već su to neka blokirana sredstva zbog određenih inspekcijskih provjera, tako da i to čekamo da bude završeno i odobreno, riječi su prvog čovjeka Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Dodao je da je zadovoljan odzivom na sastanku u Odžaku, jer su prisustvovali predstavnici većine kantona.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: