Bh. građani za vikend "skoknu" na kafu i kupanje u EU

1Navika bh. građana da za vikend “skoknu” do mora nije dovedena u pitanje ni nakon ulaska susjedne Hrvatske u EU.

Iako turisti iz BiH ne mogu kao do sada putovati na hrvatsko primorje s ličnim kartama to ih kao ni čekanja na graničnim prijelazima ne spriječavaju da za vikend otputuju “na kafu i kupanje” do Makarske rivijere, tradicionalne destinacije Bosanaca i Hercegovaca.

Ako zaobiđete uobičajeni odlazak na Doljane i uputite se na alternativne granične prijelaze, putovanje će proći bez gužvi i višesatnih čekanja u koloni.

Reporter Fene zabilježio je detalje s putovanja bez gužvi kroz novootvoreni tunel Sv. Ilija koji vodi kroz Biokovo.

Dakle, ruta je od Mostara prema Širokom Brijegu, Posušju pa prema Imotskom. Tom cestom stiže se na granični prijelaz Gornji Vinjani.

Sam prelazak granice je bez čekanja jer gužvi nema.

Preko Imotskog i Zgovzda stižete do novootvorenog tunela Sv. Ilija koji vodi kroz Bikovo. Gradnja ovog tunela trajala je punih pet godina.

Cijena prolaska je 20 kuna u jednom pravcu (5,4 KM), a tunel koji je nešto duži od četiri kilometra s dobrim osvjetljenjem, ventilacijom, signalizacijom, zaustavnim trakama, u potpunosti je pravi evropski tunel.

Po izlasku iz tunela dočekuje vas prelijep pogled na more, a odatle se spuštate na kružni tok koji vas vodi na Baško polje, odakle se cesta odvaja na put prema Makarskoj i na autoput prema Splitu.

Makarska kao i do sad u jeku sezone puna turista, plaže i kafane pune i sve je baš kao i prije ulaska u EU.

Ukoliko ne želite provesti petak poslijepodne ili subotnje jutro u koloni i čekanju na Doljanima treba koristiti alternativne prelaze.

Iz Granične policija BiH podsjećaju građane da u namjeravanom prelasku državne granice na putu prema moru ili u kontra smjeru mogu koristiti i novi Međunarodni granični prijelaz Bijača – Nova Sela, kao i međunarodne granične prijelaze: Zvirići – Prud, Crveni Grm – Mali Prolog, Orahovlje – Orah, Ivanica – Brgat, Gorica – Vinjani Donji i Osoje – Vinjani Gornji.

 

(Fena)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: