Bezvizni režim neće biti ukinut

BiH je od prvog dana ukidanja viznog režima za njene građane vrlo ozbiljno preuzela sve obaveze prema EU, tako da nema bojazni da će doći do suspenzije viznog režima BiH, izjavio je sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

Dautbašić, koji je i šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima BiH, istakao je da je BiH ispunila i nekoliko ključnih obaveza iz “Mape puta” koja sadrži 174 preduslova koja su stajala pred BiH.

Prva obaveza odnosi se na uspostavljanje servera za razmjenu policijskih podataka, pojasnio je on, dok se druga odnosi na zaprečavanje 22 lokacije na granici između BiH i Crne Gore koje su bile pogodne za ilegalne prelaske.

Prema njegovim rijčima, Monitoring tim BiH reagovao je blagovremeno i efikasno i u slučajevima porasta broja lažnih azilanata iz BiH u EU, naročito u Njemačkoj i Švedskoj.

Dautbašić je pozdravio najavu Njemačke da BiH treba proglasiti “bezbjednom zemljom”. “U ovoj godini 2.000 građana BiH tražilo je azil u NJemačkoj, što je manje nego prošle godine“, rekao je Dautbašić za “Dnevni avaz”.

On je za ponedjeljak, 9. decembar, najavio novi sastanak Monitoring tima za praćenje bezviznog režima BiH, dok bi sastanak šefova monitoring timova na nivou EU trebalo da bude održan 18. decembra, u Briselu.

Vijeće ministara EU usvojilo je nedavno u Briselu klauzulu, kao zaštitni mehanizam, koja omogućava članicama EU da suspenduju bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana, ali i zemlje trećeg svijeta, ukoliko dođe do povećanja broja lažnih azilanata.

“Mjera ukidanja bezviznog režima nekoj od ovih zemalja bila bi uvedena ako bi došlo do naglog priliva neregularnih pridošlica ili neosnovanih zahtjeva odobravanje azila”, objavljeno je na sajtu EU.

 

(Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: