Bez naknada ostalo 388 ratnih vojnih invalida

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić nije mogao čekati federalnog premijera Mustafu Mujezinovića da se vrati sa službenog puta iz Albanije, pa je objavio rezultate revizije korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Ispunili obavezu

Crnkić za “San” kaže da je uputio Vladi FBiH informaciju o boračkoj reviziji, ali nije mogao čekati da bude usvojena jer je neizvjesno kada će biti održana sjednica.

No, premijer je, kažu, otišao na put pa nismo mogli čekati da se vrati i objavili smo podatke na web stranici Ministarstva. Na taj način ispunili smo našu obavezu – kaže Crnkić. Federalno Ministarstvo za boračka pitanja dobilo je 511 nalaza i mišljenja u postupku upravnog nadzora i kroz rad ljekarskih komisija Instituta za medicinsko vještačenje u periodu od prvog januara do 31. augusta ove godine. Od tog broja u 119 predmeta korisnika prava utvrđen je manji procenat invaliditeta, a u 232 predmeta korisnika prava priznati procenat i status ratnog vojnog invalida ukinut je u potpunosti. Istovremeno, u postupku inspekcijskog nadzora u istom periodu za 156 korisnika lične invalidnine, ukinuto je svojstvo ratnog vojnog invalida.

Revizorski timovi pregledali su 997 predmeta u julu mjesecu, u augustu 1.388 te u septembru 1.249 predmeta. Tokom jula i augusta završena je i prva faza revizije 3.220 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Također, 768 zahtjeva upućeno je na provjeru u arhive Armije RBiH i HVO-a.

Stvoreni su uslovi, navodi se u izvještaju, da se dio predmeta iz prve faze odnosno, provjere dokumentacije korisnika prava u grupama za pitanja vojne evidencije i službama boračko-invalidske zaštite u općinama, u toku ovog mjeseca mogu uputiti na Institut za medicinsko vještačenje, odnosno u drugu fazu revizije. Nakon ocjene na Institutu za medicinsko vještačenje predmeti će biti dostavljeni Sektoru za upravno rješavanje Ministarstva za boračka pitanja gdje će se konačno odlučiti o statusu svakoga korisnika prava. Prema dosadašnjem toku revizije ne može se očekivati prije novembra mjeseca ove godine ulazak jednog broja predmeta u treću fazu.

Veći paušali

Uz pretpostavku da radi svih 20 timova i da se efikasnost timova na mjesečnom nivou dovede do 200 predmeta, realno bi bilo za očekivati da se revizija 110.000 korisnika okonča do sredine 2012. godine.

No, iako je slaba učinkovitost provedene revizije, tim za koordinaciju revizorskih timova traži da se za revizorske timove mjesečni paušal poveća sa sadašnjih 200 na 400 KM , a za timove koji rade sedmično 5 radnih dana na 600 KM, uz uslov da timovi mjesečno imaju pregledanih 150 do 200 predmeta. Predlaže se i povećanje paušala timu za koordinaciju revizije sa sadašnjih 400 na 550 KM. Osim toga zahtijeva se i nabavka vozila potrebnih za prevoz revizorskih timova na principu “staro za novo”, te da se u budžetu za narednu godinu predvidi angažovanje 20 volontera diplomiranih pravnika, te 10 diplomiranih pravnika i društvenih nauka po ugovoru o djelu za poslove analitičke obrade predmeta revizije i podrške procesu provođenja revizije.

San

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: